Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sodobna kredibilna dognanja potrjujejo, da ne osrečujejo materialne dobrine, ampak družina, skupnost, nekaj, kar nas presega (foto: Pixabay)
Sodobna kredibilna dognanja potrjujejo, da ne osrečujejo materialne dobrine, ampak družina, skupnost, nekaj, kar nas presega | (foto: Pixabay)

Dr. Tjaša M. Kos: Sodobna znanost nam oznanja veselo novico. Kaj mislim s tem?

Via positiva | 20.08.2020, 18:00 Nataša Ličen

Ko je jasen in iskren cilj, ga težko kaj zaustavi. Ljudje s takšno namero uspejo. Ker verjamejo, vase in v življenje. Tjaša je delala, za dosego želenega cilja, verjetno več od večine. Številne cilje je dosegla, med drugim z diplomo zaključila študij psihoterapevtskih znanosti na Dunaju.

Prišla sem do zaključka, da samo to, da človeka rešimo trpljenja, preprosto ni dovolj za njegovo izpolnjujoče, človeka vredno, kakovostno življenje.

Številnim je že svetovala, jim pomagala, podelila svoje znanje. Mnogim ga v prihodnje še bo. Zanimiva, verodostojna pri svojem delu, ker se nenehno izpopolnjuje, raziskuje in išče tudi nova znanstvena dognanja, dr. Tjaša M. Kos, ki smo jo povabili k pogovoru v oddajo »Via positiva«. »Doživljam se kot veliko iskalko. To jemljem kot blagoslov, saj s tem, ko sem tudi veliko našla na svoji poti iskanja, zdaj lahko veliko dam drugim. Zaznamovala me je redka bolezen, zaradi katere sem pri štiriindvajsetih letih izgubila vid. Moj poklic me izpolnjuje. Sem mama treh fantov, žena.«

Dr. Tjaša M. Kos
Dr. Tjaša M. Kos © Nataša Ličen

»Priložnosti niso prišle k meni, iskala sem jih. Vse življenje sem na nek način povezana s tujino, moja mama je imela široko dušo in me je vedno spodbujala k širini. Zato sem tudi imela željo nadaljevati študij psihologije na Dunaju. Privlačila me je pozitivna psihologija. Prišla sem do zaključka, da samo to, da človeka rešimo trpljenja, preprosto ni dovolj za njegovo izpolnjujoče, človeka vredno, kakovostno življenje. Za to, da to dosežemo pa potrebujemo orodja, ta sem našla v pozitivni psihologiji. Iščem, raziskujem, kaj je v nas pozitivno.«

To, s čimer se ukvarjamo, kar delamo, se odslikava v nas. Tudi sama sem si želela več pozitive, za usmerjanja v svetle trenutke v življenju.

»Izkušnje življenja v tujini, veliko delam tudi s Slovenci po vsem svetu, mi je dalo mentalno fleksibilnost. Z globalizacijo sveta je marsikatero znanje dostopno, internet dela svoje, toda ob tem je nujna tudi odprtost človeških izkušenj. Sodobna znanost nam oznanja veselo novico. Kaj mislim s tem?«

To, kar danes govori znanost, je marsikaj že v tisočletjih krščanske tradicije
»Pri svojem delu stojim na znanstvenih temeljih. Od otroštva naprej me že navdihuje globina človeške duševnosti. Na moje veliko presenečenje sem pri študiju in raziskovanju našla to, da nam danes znanstvene razlage marsikdaj potrjujejo, kar nam govori že tisočletja krščanska tradicija, z razliko od sodobne komercialne, potrošniške miselnosti, kjer moraš misliti le nase in poskrbeti zase.

Ne osmišlja nas kopičenje kratkotrajnih užitkov, ampak doživljamo smisel takrat, ko naše potenciale angažiramo v službi nečesa, kar nas presega.

»Iz sodobnih kredibilnih raziskav o sreči danes vemo, da nas ne osmišlja kopičenje kratkotrajnih užitkov, ampak doživljamo smisel takrat, ko naše potenciale angažiramo v službi nečesa, kar nas presega. Skupnost, družina, to krščanska tradicija govori že tisočletja, in veliko je takšnih paralel, ki jih najdem, ko sodobna znanost le z nekim drugačnim jezikom govori to, kar lahko preberemo v tisočletjih starih modrostih.«

Priporočamo poslušanje pogovora z dr. Tjašo M. Kos v celoti, vsaka njena misel je nadgradnja in močna spodbuda k iskrenejšemu bivanju slehernega.

Via positiva