Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Koronavirus (foto: Pixabay)
Koronavirus | (foto: Pixabay)

Bolezen covid-19 povzroča izrazite zamašitve žil

Slovenija | 06.08.2020, 12:11 Alen Salihović

Novi koronavirus je ves svet spodbudil k tekmi iskanja zdravila in cepiva. Če prvega še ni mogoče pričakovati pa je več uspeha z drugim. Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, infektologinja dr. Bojana Beović ocenjuje, da bi lahko prve rezultate cepiv, ki so trenutno v fazi testiranja imeli do konca leta. Kar zadeva zdravil, pa tako kot drugod po Evropi tudi v Sloveniji ostaja v uporabi do sedaj edino potrjeno zdravilo proti bolezni covid-19, to je remdesivir. Za Radio Ognjišče je Beovićeva spregovorila tudi o tem, kateri so najpogostejši zapleti pri bolnikih s covid-19.

Tisto kar je verjetno je, da bomo jeseni ali pa do konca leta vedeli ali ta cepiva, ki so v testiranju dejansko delujejo.

Bolniki s covidom-19 v bolnišnicah na prvem mestu prejmejo podporno in simptomatsko zdravljenje, torej po potrebi kisik, tekočino in sredstva za zniževanje vročine. Hudo bolnim dajo še zdravila remdesivir, favipiravir in deksametazon, ki so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita.

Če je manj uspeha z novimi zdravili, pa je več upanja pri cepivih. »Tisto, kar je verjetno je, da bomo jeseni ali pa do konca leta vedeli ali ta cepiva, ki so v testiranju dejansko delujejo in so zaradi svoje varnosti primerna za široko uporabo,« je povedala dr. Beovićeva.

Med zapleti, ki jih imajo bolniki s covid-19 je v prvi vrsti prizadetost pljuč, ki je zelo obširna in precej zapletena, a to ni edina težava s katero se sreča covidbolnik: »Poleg tega prihaja do tromboz, do zamašitev različnih žil, nekaterih drobnih in tudi večjih, kar je vidno kot pljučna embolija, skratka tromboza teh žil in to dodatno prispeva k okvari pljuč. Potem se pojavljajo okvare tudi na drugih organih, med drugim na osrednjem živčevju, kjer so možne prav tako tromboze in krvavitve. Sploh so tromboze nekaj posebnega pri tej bolezni, se pravi zamašitve žil in to lahko prizadene različne organe.«

Sploh so tromboze nekaj posebnega pri tej bolezni, se pravi zamašitve žil in to lahko prizadene različne organe.

Dr. Beovićeva je za Radio Ognjišče dejala še, da je večina hospitaliziranih starejših, pri katerih je potek bolezni precej zahteven. Da bi bilo okužb čim manj pa svetu: »Opozorila bi, da je pametno nositi masko tudi, če ste v zunanjem prostoru z neko osebo tesno skupaj saj je možen prenos kapljic.« Med ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati je omenila še nošenje mask v zaprtih prostorih, na delovnih mestih, razkuževanje rok ter upoštevanje varnostne razdalje.

Slovenija, Zdravstvo