Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ekipa kolesarskega podviga 2020 (foto: Rok Mihevc)
Ekipa kolesarskega podviga 2020 | (foto: Rok Mihevc)

Uspelo je - prvih 150 otrok gre na morje že konec tedna!

| 24.06.2020, 08:10 Blaž Lesnik

Velika srca naših poslušalcev so omogočila letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. Na Debelem Rtiču se bo v soboto, 27. junija, začela prva izmena za vse tako pričakovanih počitnic. Ko smo se kolesarji, ki smo k zbiranju sredstev spodbujali z vrtenjem pedal, v jutranjih urah vzpenjali čez Črni Kal, sem razmišljal, kako sem kot otrok doživljal morje kot nekaj čarobnega in oddaljenega. Danes lahko lahko razdaljo od doma do morja dosežem s kolesom v nekaj urah. A veliko pomembnejša je postala razdalja od srca do srca, ki smo jo uspeli splesti skupaj.

Po uspešno zaključeni akciji S srcem za morje otrok se tudi sodelavci Radia Ognjišče zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da se bo letos morja veselilo kar 300 otrok.

Po lanski Srebrni diagonali (zbirali smo sredstva za Saševo družino) smo letošnjo dobrodelno akcijo pripravili v sodelovanju s podjetjem MIK Celje, ki je tovrstno zbiranje za otroke letos ponovilo že petnajstič, in Slovensko karitas.

Naši poslušalci ste prek telefonskega zbiranja in spletnega obrazca darovali 25.795 €. Od tega je 15.000 € namenjenih projektu S srcem za morje otrok, kar pomeni počitnice za 100 otrok (za prestalih 200 otrok je sredstva priskrbelo podjetje MIK Celje s svojimi partnerji in s srčno športnim izzivom s.srcem.si).

Preostanek zbrane vsote (10.795 €) bo namenjen prav tako za počitnice otrok, a v organizaciji slovenske Karitas. Kljub temu, da bo marsikateri družini zaradi turističnih bonov finančno lažje izpeljati počitnice, pa to ne velja za vse.

Zaradi zapletenih razmer, v katerih odraščajo mnogi otroci, namreč sredstva ne pomenijo vsega. Zelo pomembna je tudi izvedba letovanja, ki se ga, sodeč po izjavah tistih, ki so na tovrstnih počitnicah že bili, zelo veselijo. Številne zgodbe govorijo same zase: od staršev invalidev, ki svojih otrok ne morejo peljati na počitnice, družin, kjer vlada tudi nasilje, do smrti enega od staršev in brezposelnosti...

Nedvomno si vsi otroci zaslužijo vsaj teden dni brezskrbnega počitnikovanja, sploh v časih, ko jih je epidemija morda prikrajšala še za tiste redke socialne stike, ki so jih bili sicer deležni med šolskim letom.

Pomemben del k temu, da bodo lahko to doživeli, ste prispevali tudi vi, naši dragi srčni podporniki in zato še enkrat iz ❤ hvala!

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...