Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
V Celju (foto: Rok Mihevc)
V Celju | (foto: Rok Mihevc)

Hvala in Bog povrni vašo dobroto: To je res eno veliko veselje!

Dogodki | 19.06.2020, 20:50 Uredništvo Radia Ognjišče

V projektu S srcem za morje otrok, s podjetjem MIK Celje in Slovensko Karitas zbiramo sredstva za slovenske otroke, ki si morja s svojo družino zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Naši trije fantje so se na obalo s kolesi podali že včeraj in so v dveh dneh prevozili približno 320 km. Danes so cel dan v živo ustvarjali program med postanki, križišči, klanci in tudi plohami, na poti od morja do Šmartinskega jezera.

Radijci kličemo Bog povrni!

Do konca petkovega večera, ko smo potegnili črto pod dogajanje, smo za namen letovanja otrok zbrali 20.751 EUR. Bog povrni za vašo dobroto! In še to: Dogajanje odmeva tudi na naši FB strani. Vabljeni k obisku!

14.30 Zlagoma proti cilju

Trojanski klanec je premagan, na zadnjem delu poti proti Celju in Šmartinskemu jezeru pa se je radijska kolesarska ekipa okrepila. Blaž je v tem času opravil tudi živ vklop v oddajo »Vabilo na pot« sicer pa boste lahko v nadaljevanju popoldneva na naših valovih lahko slišali še nekaj pogovorov z ljudmi velikega srca, ki so del vsakoletne akcije MIK Celje, da čimveč otrok vsaj nekaj dni preživi tudi na morju.

Sklepni utrip kolesarjenja boste ob 17.00 slišali v oddaji Doživetja narave, zvečer ob 20.00 pa bo vse skupaj odmevalo še v Petkovem večeru.

Ekipa kolesarskega podviga 2020
Ekipa kolesarskega podviga 2020 © Rok Mihevc

12.00 V duhovni povezanosti z vsemi poslušalci

Pred dvanajsto je naša kolesarska ekipa prispela na radio, doživela lep sprejem in okrepčilo. Ob opoldanskem zvonjenju pa smo se v molitvi iz naše radijske kapele povezali z vsemi poslušalci. Na poti proti Celju se osnovni ekipi zdaj pridružujejo še dodatne radijske moči. V velikem veselju in hvaležnosti za vašo dobroto!

Povezani v molitvi ...
Povezani v molitvi ... © Rok Mihevc

In čeprav so plohe napovedane, upamo na najboljše, a hkrati pa vsak kilometer srčno darujemo za skupen namen. Se nam pridružite? Dokažimo, da lahko kolesarimo tudi za skupen dober namen. Hvaležni bomo za vsak vaš dar, ki bo šel izključno za letovanje otrok.

10.52 Nekoč deležen letovanja, danes vzgojitelj na letovanju

Vsi otroci si zaslužijo otroštvo - brezskrbnost, igro, druženje ... in tudi skupne dogodivščine na morju. Z našo današnjo akcijo »S srcem za morje otrok« skušamo to omogočiti tistim, ki jim življenjske okoliščine niso najbolj naklonjene. Ob skupnem letovanju se pletejo prijateljstva, krepi se samopodoba in otroci ob teh izkušnjah odraščajo. Predsednik društva »Enostavno pomagam«, ki izvaja letovanje na Debelem rtiču, Milan Ninić pravi: »Zame je najlepše, da se otroci, ki so nekoč bili tisti, ki so šli na letovanje, zdaj udejstvujejo kot vzgojitelji. Izjemen dosežek ... Tudi letos imamo dva taka vzgojitelja, ki zdaj vse tisto, kar sta pridobila s kozi kolonijo in letovanje, prenašata na mlajše generacije. Tako damo upanje otrokom, pokažemo jim da ni vse tako črno, da vedno posije sonce in je lahko neko upanje za boljši jutri ... To nas spodbuja, da delamo to kar delamo!« No in naši kolesarji so zdaj že na robu prestolnice, kmalu jih pričakujemo na sedežu radia.

Rdeča luč je namig Boga, da potrebujemo počitek. Na pragu Ljubljane!
Rdeča luč je namig Boga, da potrebujemo počitek. Na pragu Ljubljane! © Rok Mihevc

9.50 To je res eno veliko veselje! MIK Celje že 15 let omogoča otrokom počitnice na morju!

MIK Celje že 15 let gradi tradicijo brezplačnega letovanja za otroke iz socialno šibkejših družin na morju. Si lahko mislite, da vsako leto več kot tretjina takih otrok prvič doživi morje?
vzgojiteljica na letovanjih Jerneja Mastnak: » Ta trditev popolnoma drži. Veliko otrok je prvič na morju, občutki, ki jih doživljajo so res lepi ... Ugotovijo, da je morje res slano, učimo se plavati, najlepši občutki so, ko otroci splavajo ... čuti se povezanost in podpora vseh otrok v skupini, to je res eno veliko veselje!«
Da bo to veselje lahko doživelo čim več otrok, pa lahko pomagate tudi vi z donacijo prek spletnega obrazca. Lahko pa pošljete tudi ključno besedo KARITAS5 na 1919 in tako v ta namen danes darujete 5 EUR.

Ob 9.02 že naprej od Postojne. Z blagoslovom podvigu dobrote naproti!

Blaž pravi, da so minulo noč spali bolj za silo, bolj v pričakovanju tega, kar jih namreč čaka na današnji poti, in z željo, da bi jim uspelo spodbuditi dobrodelnost. »Vsak kilometer opravljene poti bo namenjen letovanju otrok, letos julija, upam da nam uspe!« Radijskim kolesarjem, Blažu Lesniku, Andreju Jermanu in Andreju Novljanu sta se tudi letos pridružila Janez in Bernard Rožman. Slednji je na začetku ta svojevrsten, k dobroti naravnan podvig tudi blagoslovil. Za njimi je, vsaj kar se tiče vzpona, najbolj zahteven del poti in zdaj so že na poti od Postojne proti Vrhniki!

Ekipca radijskega S srcem za morje otrok © Rok Mihevc

Lani Srebrna diagonala

Radio Ognjišče s svojim poslanstvom sega tudi na področje dobrodelnosti. Naši poslušalci tako dobro poznajo Pustno sobotno iskrico, ki prihaja naproti številnim misijonskim potrebam z vseh koncev sveta. Ker pa tudi na domačih tleh socialnih stisk ni malo, si pred njimi ne zatiskamo oči. Lansko leto smo s pomočjo darov poslušalcev pomagali družini invalidnega fanta Saša pri nakupu prilagojenega vozila. Ob tem smo v enem dnevu po diagonali prekolesarili Slovenijo in s tem simbolično povezali tudi srebrni jubilej radia.

Letos S srcem za morje otrok

Letos prav tako vrtimo pedala za dober namen. Naš namen je zbrati sredstva za otroke, ki si morja s svojo družino zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Podjetje MIK Celje tovrstno akcijo vodi že vrsto let, a so se tokrat z našo pomočjo odločili število otrok podvojiti. Tako verjamemo, da nam bo uspelo s sodelovanjem odpeljati na Debeli rtič kar 300 otrok. Ker so se zaradi epidemije stiske v marsikateri družini povečale, verjamemo, da bo naša pomoč toliko bolj dobrodošla. Že izkušnje iz prejšnjih let namreč kažejo, da kar približno tretjina otrok še nikoli ni videla morja.

Blaž in dva Andreja ter ostali radijci v akciji

Včeraj nas je tako trojica radijskih kolesarjev krenila na pot iz Ljubljane do letovišča na Debelem rtiču. Danes se začenja zares: ob 5.00 zjutraj smo zapustili polotok na skrajnem severu slovenske obale in kmalu se bo začelo grizenje v klanec na prehodu čez kraški rob proti notranjosti.
Ob 8. uri, ko bomo kolesarji že dobro ogreti, se bo začelo zbiranje darov prek klicnega centra, ki ga bodo v radijskih prostorih vodili prostovoljci Karitas in radijskih sodelavci.


Opoldne bo čas za našo skupno molitev s kolesarji, ki bodo takoj zatem krenili proti Trojanam in nato Celjski kotlini. Po 200 prevoženih kilometrih bomo zaključili na obali Šmartinskega jezera in tako simbolično povezali morsko letovišče in sedež podjetja MIK Celje.

Z našim programom bomo ves dan pozivali k »aktivni dobrodelnosti« in darovanju za otroke. Ob javljanjih s kolesa posebej vabimo k poslušanju Svetovalnice ob 8.00, k skupni opoldanski molitvi, popoldanska Doživetja narave bomo ustvarjali v živo na cilju naše poti – ob Šmartinskem jezeru. Zvečer ob 20.00 pa bomo s Petkovim večerom našo akcijo sklenili.

HVALA, ker boste dihali z nami in v imenu otrok HVALA za vsak vaš dar. Srčni utrip kolesarjev se ne bo dvigoval le ob vzponih, ampak predvsem ob vaši dobroti.

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.