Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Pokloni zvezek (foto: Slovenska karitas)
Pokloni zvezek | (foto: Slovenska karitas)

Na Karitas že sprejemajo prošnje za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

Slovenija | 23.06.2020, 10:38 Petra Stopar

»V center Karitas je prišla mama samohranilka, ki ima hčerko v 4. razredu osnovne šole. Dolgo časa je iskala službo in v začetku leta jo je dobila. Njeno veselje ni trajalo dolgo. Marca so bili sprejeti ukrepi proti koronavirusu in ker je bila med zadnjimi, ki so jo v podjetju zaposlili, je bila sedaj tudi med prvimi, ki so jih odpustili. Novo zaposlitev je v teh časih skoraj nemogoče dobiti, zato smo jo usmerili po pomoč na Center za socialno delo, pomagali pa ji bomo tudi s paketi hrane in šolskimi potrebščinami za hčerko,« pripovedujejo na Slovenski karitas, kjer so v tem mesecu začeli dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo.

Akcija Otroci nas potrebujejo je namenjena zbiranju finančnih sredstev za nakup šolskih potrebščin za 12.000 socialno ogroženih otrok. Župnijske karitas so medtem že začele zbirati prošnje družin. Kot je v oddaji Karitas povedala strokovna delavka Škofijske karitas Ljubljana Alenka Petek, je stisk tudi zaradi epidemije covida-19 letos več, »med prosilci pa so mnogi, ki so se za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin na Karitas obrnili prvič, kar nas je presenetilo«.

Starši samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 evrov.

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko nakažejo dar na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo. Daruje se lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispeva 5 € za šolske potrebščine. Zgibanke s položnico so na voljo tudi po vseh župnijah, še vedno pa se zbirajo šolske potrebščine tudi v papirnicah Office&More, Bags&More in v prodajalnah Mercator po vsej Sloveniji.

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je v lanskem letu na Karitas znašala preko 385.000 evrov.

Zbrane šolske potrebščine in sredstva iz akcije bo Karitas razdelila avgusta, in sicer v obliki paketov ali bonov oziroma naročilnic.

Pokloni zvezek
Pokloni zvezek © Slovenska karitas

Slovenija, Sociala
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...