Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Pokloni zvezek (foto: Slovenska karitas)
Pokloni zvezek | (foto: Slovenska karitas)

Na Karitas že sprejemajo prošnje za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

Slovenija | 23.06.2020, 10:38 Petra Stopar

»V center Karitas je prišla mama samohranilka, ki ima hčerko v 4. razredu osnovne šole. Dolgo časa je iskala službo in v začetku leta jo je dobila. Njeno veselje ni trajalo dolgo. Marca so bili sprejeti ukrepi proti koronavirusu in ker je bila med zadnjimi, ki so jo v podjetju zaposlili, je bila sedaj tudi med prvimi, ki so jih odpustili. Novo zaposlitev je v teh časih skoraj nemogoče dobiti, zato smo jo usmerili po pomoč na Center za socialno delo, pomagali pa ji bomo tudi s paketi hrane in šolskimi potrebščinami za hčerko,« pripovedujejo na Slovenski karitas, kjer so v tem mesecu začeli dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo.

Akcija Otroci nas potrebujejo je namenjena zbiranju finančnih sredstev za nakup šolskih potrebščin za 12.000 socialno ogroženih otrok. Župnijske karitas so medtem že začele zbirati prošnje družin. Kot je v oddaji Karitas povedala strokovna delavka Škofijske karitas Ljubljana Alenka Petek, je stisk tudi zaradi epidemije covida-19 letos več, »med prosilci pa so mnogi, ki so se za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin na Karitas obrnili prvič, kar nas je presenetilo«.

Starši samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 evrov.

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko nakažejo dar na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo. Daruje se lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispeva 5 € za šolske potrebščine. Zgibanke s položnico so na voljo tudi po vseh župnijah, še vedno pa se zbirajo šolske potrebščine tudi v papirnicah Office&More, Bags&More in v prodajalnah Mercator po vsej Sloveniji.

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je v lanskem letu na Karitas znašala preko 385.000 evrov.

Zbrane šolske potrebščine in sredstva iz akcije bo Karitas razdelila avgusta, in sicer v obliki paketov ali bonov oziroma naročilnic.

Pokloni zvezek
Pokloni zvezek © Slovenska karitas

Slovenija, Sociala
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...