Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Maska, koronavirus (foto: Pexels)
Maska, koronavirus | (foto: Pexels)

Nove okužbe Covid-19: "Pojenja nam sapa"

01.07.2020, 14:53 Rok Mihevc

Prvi val smo dobro omejili, sedaj pa nam pojenja sapa, je ob predstavitvi aktualnega stanja slikovito pojasnila vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Bevoić. Dnevno število primerov okužb se bliža meji, ko zaradi omejenega števila epidemiologov ne bo več mogoče tekoče preverjati vseh stikov, zato se zavzema za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi. Kot je poudarila, če imamo lahko moderno tehnologijo za zabavo, ni razloga, da je ne bi uporabljali tudi za zaščito zdravja.

Število okužb narašča po eksponencialni krivulji in kot kaže graf, v Sloveniji ne predstavljajo več problema samo uvoženi primeri, ampak tudi vsi tisti, ki so nastali kot sekundarni. Več imamo v zadnji dneh tudi primerov ki imajo neznan izvor. »To je tisto, kar nas posebej skrbi. Treba je povedati, da imamo v zadnjem tednu praktično praviloma čez deset primerov dnevno. Številka se bliža številu 15, ki je že nekakšen alarm za epidemiološko službo, ki ima seveda omejene svoje kadrovske možnosti,« ...opozarja Bojana Beović.

Meni, da smo imeli v Sloveniji glede števila novih primer kar eno srečno mirno obdobje približno do začetka junija. »Zdaj nam pa nekako pojenja sapa. Vsi smo se nekako sprostili, naveličani smo tega neprestanega govorjenja o epidemiji.« Torej virus je še prisoten, podatki o tem, da slabi, pa so za zdaj po njenem mnenju na zelo trhlih temeljih, tako da na to ni preveč za računati. »Tako moramo nekako najti en način življenja, ki nam bo omogočal, da živimo kar se da normalno, da si ne bomo povzročili prevelike ekonomske škode, ki bo vodila v naslednjih mesecih v pravo revščino, pa na drugi strani seveda, da preprečimo to izjemno širjenje, ki ga še vedno opazujemo v ZDA in nekaterih deželah tretjega sveta. To je seveda še vedno mogoče in to moramo ob tem skoraj normalnem življenju preprečiti.«

Opozorila je, da bo k obsežnosti drugega vala epidemije novega koronavirusa prispeval vsak posameznik prav z upoštevanjem preventivnih ukrepov. Eden teh je omejevanje zbiranja ljudi na 50 do 500 udeležencev. Organizatorji dogodkov bodo morali pridobiti soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poskrbeti bodo morali tudi za primerno varnostno razdaljo, sedežni red in ločene vhode ter izhode, je pojasnila predstojnica novomeške enote inštituta Bonia Miljavac. "Seveda so se že ta teden v stiski našli mnogi organizatorji. Zato sporočamo, da vse, kar je bilo načrtovano še v tem tednu, za te prireditve NIJZ še ne bo izdal soglasja zaradi mnogih logističnih oz. tehničnih težav. Vse, kar je načrtovano od ponedeljka naprej, pa bo treba prijaviti."

Na vladi v zvezi s tem prejemajo številna vprašanja, kako tolmačiti nov odlok o prepovedi zbiranja, posebej glede javnih in zasebnih dogodkov. Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da se na primer pogreb ne šteje za javno prireditev.

Bonia Milevac je odgovorila tudi na vprašanje, kako ravnati pri letovanjih otrok, kjer jih je več kot 50? »Načeloma smo pri teh priporočilih veliko odgovornost preložili ne samo na  organizatorja, ampak tudi starše otrok, saj vemo, da vsako zbiranje zagotovo povečuje možnost prenosa okužbe in nastajanje novih žarišč.«

V Sloveniji so sicer včeraj ob skoraj 1400 testih potrdili 13 okužb. Štiri v Ljubljani, dve v Moravčah in po eno v Kopru, Ravnah na Koroškem, Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskem polju, Ajdovščini in na Ptuju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...