Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
mag. Matej Tonin (foto: Miha Žižek)
mag. Matej Tonin | (foto: Miha Žižek)

Vlado čaka soočenje z drugim valom

Slovenija | 19.06.2020, 12:41 Andrej Šinko

Ta konec tedna bo minilo 100 dni od nastopa 14. slovenske vlade. Že prvo noč po zaprisegi je začela razpravo o protikoronskih ukrepih, ki so zaznamovali njeno dosedanje delo. Čeprav imajo vlade praviloma tri mesece miru, tej vladi to ni bilo omogočeno, saj se je morala soočiti z epidemijo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je že prestal prvo interpelacijo, v prihodnjih tednih pa se koaliciji obetajo nove.

V času od sredine marca je vlada odločala na rekordnih 21 rednih in 56 dopisnih sejah. Večinoma so jih zaznamovali ukrepi za soočenje z epidemijo, v drugem delu pa tudi v pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Že na prvi seji je bil ustanovljen krizni štab. »Smo zgodba o uspehu v svetovnem merilu. Ta prvi val smo odpravili z odliko, vsaj če primerjamo številke po številu okuženih na sto tisoč prebivalcev. Smo v samem vrhu pri uspešnosti zoperstavljanja zoper covid,« je dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Vlada je gospodarstvu in prebivalstvu pomagala s kar tremi zakonskimi svežnji, vrednimi več milijard evrov. »Po podatkih mednarodnih organizacij smo na sedmem mestu po tem, koliko denarja je bilo razdeljenega med ljudi glede na delež BDP-ja. Prvi in tretji paket sta dala zelo dobre rezultate,« je pojasnil Tonin.

Koaliciji je tako uspelo zajeziti rast brezposelnosti, izziv iz drugega paketa pa ostaja boljša izvedba kreditiranja gospodarstva. Vse bolj jasno postaja, da nas čaka drugi val. Koalicija se ga namerava lotiti »čim bolj previdno, natančno, da bomo izbruhe omejevali tam, kjer se bodo pojavili, in bo to čim manj moteče za prebivalstvo«.

Koalicijo v prihodnje čaka tudi ustanovitev demografskega urada in sklada. V zvezi s tem si v NSI želijo, da bo čim bolj operativen in da bo neposredno naslavljal demografske izzive, da se ne bi bilo treba s tem ukvarjati kakšnemu drugemu ministrstvu. Tonin je povedal še, da koalicija za zdaj ostaja trdna. »Zaenkrat stvari znotraj koalicije delujejo dobro, komunikacija teče, pogovarjamo se, zadeve redno usklajujemo, tako da na koalicijski dialog in komunikacijo nimamo nobenih pripomb.«

Že včeraj je Tonin napovedal, da bi Slovenija z načrtovanimi skoraj 800 milijoni evrov za investicije v Slovensko vojsko lahko cilj NATA o dveh odstotkih bruto domačega proizvoda, ki bi bila namenjena za obrambo, dosegla do leta 2026.

Slovenija, Politika, Sociala, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...