Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
mag. Matej Tonin (foto: Miha Žižek)
mag. Matej Tonin | (foto: Miha Žižek)

Vlado čaka soočenje z drugim valom

19.06.2020, 12:41 Andrej Šinko

Ta konec tedna bo minilo 100 dni od nastopa 14. slovenske vlade. Že prvo noč po zaprisegi je začela razpravo o protikoronskih ukrepih, ki so zaznamovali njeno dosedanje delo. Čeprav imajo vlade praviloma tri mesece miru, tej vladi to ni bilo omogočeno, saj se je morala soočiti z epidemijo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je že prestal prvo interpelacijo, v prihodnjih tednih pa se koaliciji obetajo nove.

V času od sredine marca je vlada odločala na rekordnih 21 rednih in 56 dopisnih sejah. Večinoma so jih zaznamovali ukrepi za soočenje z epidemijo, v drugem delu pa tudi v pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Že na prvi seji je bil ustanovljen krizni štab. »Smo zgodba o uspehu v svetovnem merilu. Ta prvi val smo odpravili z odliko, vsaj če primerjamo številke po številu okuženih na sto tisoč prebivalcev. Smo v samem vrhu pri uspešnosti zoperstavljanja zoper covid,« je dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Vlada je gospodarstvu in prebivalstvu pomagala s kar tremi zakonskimi svežnji, vrednimi več milijard evrov. »Po podatkih mednarodnih organizacij smo na sedmem mestu po tem, koliko denarja je bilo razdeljenega med ljudi glede na delež BDP-ja. Prvi in tretji paket sta dala zelo dobre rezultate,« je pojasnil Tonin.

Koaliciji je tako uspelo zajeziti rast brezposelnosti, izziv iz drugega paketa pa ostaja boljša izvedba kreditiranja gospodarstva. Vse bolj jasno postaja, da nas čaka drugi val. Koalicija se ga namerava lotiti »čim bolj previdno, natančno, da bomo izbruhe omejevali tam, kjer se bodo pojavili, in bo to čim manj moteče za prebivalstvo«.

Koalicijo v prihodnje čaka tudi ustanovitev demografskega urada in sklada. V zvezi s tem si v NSI želijo, da bo čim bolj operativen in da bo neposredno naslavljal demografske izzive, da se ne bi bilo treba s tem ukvarjati kakšnemu drugemu ministrstvu. Tonin je povedal še, da koalicija za zdaj ostaja trdna. »Zaenkrat stvari znotraj koalicije delujejo dobro, komunikacija teče, pogovarjamo se, zadeve redno usklajujemo, tako da na koalicijski dialog in komunikacijo nimamo nobenih pripomb.«

Že včeraj je Tonin napovedal, da bi Slovenija z načrtovanimi skoraj 800 milijoni evrov za investicije v Slovensko vojsko lahko cilj NATA o dveh odstotkih bruto domačega proizvoda, ki bi bila namenjena za obrambo, dosegla do leta 2026.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...