Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska skupnost (foto: Slovenska skupnost)
Slovenska skupnost | (foto: Slovenska skupnost)

Delovna mesta in skrb za okolje

Slovenci po svetu | 03.06.2020, 14:23 Matjaž Merljak

Politika je v krizi. Veliko je nezaupanja, ljudje so na politike jezni, so pa še vedno tisti, ki krojijo usodo družbe. Zato moraš mladim ponuditi vizijo za naslednjih 30, 40 let, ne samo do prihodnjih volitev. Tako nam je dejal predsednik Slovenske skupnosti Peter Močnik.

Slovenska skupnost (SSk) je zbirna stranka Slovence v Italiji in deluje že 45 let. 24. maja leta 1975 je v Devinu potekal 1. deželni kongres. Predsednik Peter Močnik je dejal, da je ta kongres pomemben in ga štejemo za mejnik v zgodovini samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji, ker so se takrat prvič zedinile različne politične oblike Slovencev v Italiji. V Trstu in Gorici so prej delovale različne skupine, nikoli pa niso nastopali skupaj. Z zbirno stranko so premostili razlike, tudi ideološke, in skupaj nastopili na deželnih volitvah.

Vsi so želeli aktivno delovati v politiki in to v deželnem svetu dežele, saj je to zakonodajno telo. Želeli so si tudi delovati samostojno, ne le v okviru drugih italijanskih strank

Pri deželni predsednik SSk je bil Bogomir Špacapan, deželni tajnik pa Drago Štoka. Do leta 2015 se je zvrstilo 14 deželnih kongresov, deželni tajniki pa so bili: Drago Štoka (1975-83), Andrej Bratuž (1983-86), Ivo Jevnikar (1986-94), Martin Brecelj (1994-1998), Andrej Berdon (1998-2001), Damijan Terpin (2001-2015) in Igor Gabrovec (2015 - ...).

Mladim moraš ponuditi vizijo za naslednjih 30, 40 let, ne samo do prihodnjih volitev.

Kako velik pomen ima predstavnik slovenske manjšine v deželnem svetu Furlanije-Julijske krajine, se je najbolj pokazalo v desetletnem odbobju, ko zaradi spremembe volilne zakonodaje SSk ni bila prisotna v deželnem svetu.

Veliko je bilo v 45-ih letih uspehov. Med največje šteje to, da so v deželi dosegli volilni zakon, ki vedno omogoča slovenski listi (in to ni nujno Slovenska skupnost), da izvoli svojega predstavnika. V zaščitnem zakonu imajo tako določilo tudi za parlament. Veliko se je doseglo tudi pri uresničevanju zaščitne zakonodaje.

Peter Močnik, Marko Pisani, Igor Gabrovec in Julijan Čavdek - vodilni možje SSk
Peter Močnik, Marko Pisani, Igor Gabrovec in Julijan Čavdek - vodilni možje SSk © Slovenska skupnost

SSk je dejavna tudi v mednarodnih okvirih, sodeluje z Narodnim svetom koroških Slovencev in stranko Enotna lista na avstrijskem Koroškem ter s sorodnimi strankami v Italiji. V Italiji goji prijateljske odnose z valdostansko Union Valdotaine in južnotirolsko Südtiroler Volks Partei. SSk je včlanjena v Federalistično unijo evropskih narodnostnih skupnosti (FUEN) in Evropsko svobdono zvezo (EFA).

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...

O avtorju