Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Snamete sončna očala pri pogovoru z ljudmi?

23.05.2018, 16:24 Rok Mihevc

Življenje nas kar naprej postavlja pred različne zahteve in veliko vprašanj je povezano s kulturo vedenja v odnosih. Zato smo današnjo Svetovalnico zopet obarvali z bontonom. Z nami v studiu je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

Ker se bo vročina kaj kmalu dobro začela, smo dobili veliko vprašanj v zvezi z oblačenjem v času poletja, predvsem, ali so v poslovnem svetu obvezne nogavice. Košnikova je povedala, da so pravila zelo jasna, čeprav se z vsakim poletjem na novo pogovarjamo o istih stvareh. »Nogavice so obvezne. Gre za lepoto, estetiko in navsezadnje tudi higieno, saj ta ni vedno povsod taka kot bi morala biti. Lahko pa si pomagamo s tanjšimi in samostoječimi nogavicami.«

Podobna pravila so tudi pri moških, obvezne so srajce z dolgimi rokavi, kravata in suknjič. »Enostavno je treba zdržati. Suknjič pa lahko sleče najprej gostitelj, šele nato se mu lahko pridružijo ostali.« Košnikova je opozorila, da bi moralo biti več reda in discipline tudi v sakralnih objektih in šolskih ustanovah. »S primernim oblačenjem tudi v času poletja in vročine izkazujemo spoštovanje.«

S pomočjo poslušalcev smo odprli tudi aktualno temo nošenja sončnih očal pri pogovoru z ljudmi. Košnikova je povedala, da ob srečanju očala snamemo, vsaj za nekaj trenutkov, da naš sogovornik ujame očesni stik, saj je ta zelo pomemben. »Če ta oseba tega ne naredi, ga lahko mirne vesti prosimo, da sname očala. Res je, da veliko ljudi nosi sončna očala z dioptrijo, a tudi oni lahko vsaj za nekaj sekund odstranijo očala. Potem lahko prosijo za razumevanje in tako opravičilo zadošča.« Po njenih besedah sončnih očal tudi ne nosimo na glavi, ampak se ob pogovoru z ljudmi potrudimo in jih pospravimo.

Ali lahko moški »goljufajo« v času poletja s kratkimi rokavi srajce, kdo ima prednost, tisti na telefonu ali pred vrati, kako je z oblačenjem otrok v cerkvi, kako s prižganim televizorjem v času obiska, kdo prvi vstopi v stanovanje in še o marsikaterih drugih vprašanjih poslušalk in poslušalcev, pa prisluhnite v posnetku oddaje.


Oddajo je pripravil in vodil Marjan Bunič.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.