Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Svetovalnica: Tudi vi radi »pomagate« natakarju pri pospravljanju?

24.01.2018, 07:58 Rok Mihevc

Bonton zajema pravila spodobnega vedenja v družbi in gre za oblike obnašanja, ki veljajo v določenem okolju. Velikokrat se znajdemo v zadregi, zato v oddajah Svetovalnica, enkrat mesečno gostimo tudi strokovnjakinjo za kulturo vedenja Bojano Košnik, ki je odgovarjala na številna vprašanja.

Krožnike in pribor pustite pri miru

Ste tudi vi med tistimi, ki radi »pomagate« natakarju pri pospravljanju krožnikov in celo omizje pridno sodeluje pri tem? Po bontonu to ni priporočljivo in tudi natakarji vam bodo povedali, da raje vidijo, da to postorijo sami. Zato Košnikova svetuje, da stvari pustimo pri miru. »Natakarji so bolj zadovoljni, če se do njih primerno vedemo in se jim zahvalimo s primerno napitnino, kot da jim delamo dodatno delo. Drugače je, če nas kakšen natakar prosi, da mu podamo krožnik.«

Koliko časa nositi črnino ob smrti v ožji družini?

Pogreb je sestavni del življenja, a po njem se mora življenje za svojce vrniti v ustaljene tire. Tu se včasih pojavi vprašanje, kako je z »vidnim« žalovanjem v vsakdanjih opravilih. »V našem okolju ni več tako stroge zapovedi, da bi črnino nosili določen čas, da bi zagrinjali okna, ali dali blago čez ogledalo. Velja, da na dan pogreba pridemo v temnih in črnih oblačilih, ni pa dovoljen jeans. Nihče od nas ne zahteva, da na novo nakupujemo, se pa da veliko stvari kombinirati.« Včasih je veljalo, da črnino ob smrti ožjega člana nosimo leto dni, a danes je bolj kot ta zapoved pomemben občutek. »Koliko časa jo nosimo, je odvisno od izgube.«

V posnetku oddaje lahko prisluhnete še: o pravilih pri oblačenju smokinga in fraka, kako z darili za mladoporočenca, kako pametno je pripraviti sedežni red pri raznih srečanjih, kako je z nazivom »gospod« in »gospa« pri intervjujih in ali je primerno opozoriti gostitelja, da je postregel z umazanimi kozarci in priborom.

Oddajo je pripravil in vodil Marjan Bunič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.