Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Svetovalnica o bontonu v prometu

16.05.2017, 11:45 Rok Mihevc

Se znamo pravilno vesti tudi v prometu? Kako se pravilno rokuje? Kako je s prekrižanimi nogami pri ženskah? Na vsa ta vprašanja je v tokratni Svetovalnici odgovarjala strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik.

Tudi v prometu se kaže kultura ljudi

Po besedah Bojane Košnik bonton pri vožnji Slovencem še malo »nagaja«. »Predvsem opažam intenzivna izražanja občutkov na cesti. Zavedati pa se moramo, da ne smemo žaliti drugih udeležencev s kletvicami, žaljivimi ter prostaškimi gestami.« Znamo biti strpni do mladih in starejših voznikov?

Zgodba se poslabša predvsem v prometnih konicah, zato Košnikova spodbuja k več strpnosti na cesti. Trobljenje je dovoljeno samo, če vzbujamo pozornost, da opozorimo na bližajočo se nevarnost. »Če je nekdo pozabil prižgati luči, ga opozorimo z lučmi, drugače pa »žmrkanje« ni primerno, saj povzročimo nervozo pri ostalih voznikih.«

Naša sogovornica je še posebej opozorila na obdobje mokrih cest, ko so polne luže. »Kadar vozimo po takšnih cestah, zmanjšamo hitrost, da ne poškropimo pešcev ob cesti ali na pločniku.« Spodbudila pa je tudi k pravilnemu parkiranju. »Parkirajmo točno lepo, ne čez dve mesti, nikoli pa ne parkirajmo na prostoru za invalide, tudi če se nam še tako mudi.«

Kako se pravilno rokujemo?

Rokovanje veliko pove o posamezniku. »Ne smemo si privoščiti rokovanja »crknjene ribe« in »črpanja vode«, torej z mahanjem.« Stisk roke mora biti po Košnikovih besedah ravno pravšnji, ne premočan, niti ne prešibek. »Tudi z obema rokama ne smemo prekriti sogovornikove roke, saj s tem kažemo svojo pokroviteljstvo in da kažemo premoč«. Prav tako so neprijetnega občutka mrzle, hladne, prepotene roke ter ženske roke, ki so bile pravkar namazane s kremo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.