Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ptujski luk (foto: Kmetija Majerič)
Ptujski luk | (foto: Kmetija Majerič)

Ohranjate stare sorte vrtnin in poljščin?

Kmetijstvo | 21.05.2020, 08:52 Robert Božič

V Sloveniji je v teku projektna naloga, katere cilj je zbrati čim več podatkov o starih sortah vrtnin in poljščin ter drugih rastlin, ki so pomembne za prehrano in kmetijstvo in se ohranjajo na posameznih kmetijah oziroma domačijah.

Kmetijski inštitut Slovenije in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije zbirata podatke o pridelavi teh starih domačih sort poljščin in vrtnin, zato da bi dobili vpogled na to področje, da bi se te sorte evidentiralo in bi bil mogoč monitoring njihove uporabe ter seveda ohranitev za prihodnje rodove.

S pridobljenimi podatki nameravajo v okviru nadaljnjega dela sooblikovati načine ohranjanja teh starih domačih sort in spodbujati njihovo nadaljnjo uporabo na slovenskih tleh ter zagotovili večjo raznolikost v rastlinski pridelavi sedanjim in prihodnjim rodovom.

Vsi, ki stare sorte ohranjate v pridelavi, ali pa poznate koga, ki take sorte ohranja in prideluje, lahko v projektu pomagate tako, da izpolnite spletno anketo, ki je namenjena zbiranju podatkov za prej navedene namene.

Klik za sodelovanje v anketi!

Projekt je sofinanciran tudi s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Kmetijstvo
Škofa Mariano Crociata in Anton Jamnik (photo: osebni arhiv) Škofa Mariano Crociata in Anton Jamnik (photo: osebni arhiv)

Evropski škofje so izvolili novega predsednika.

Komisijo škofovskih konferenc Evropske unije bo v naslednjem petletnem obdobju vodil Italijan Mariano Crociata, njen dosedanji prvi podpredsednik. V imenu Slovenske škofovske konference se ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...