Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Kardinal Vinko Puljić (foto: ika.hkm.hr)
Kardinal Vinko Puljić | (foto: ika.hkm.hr)

Kardinal Puljić: Zločin se ne zdravi z zločinom

17.05.2020, 10:37 Alen Salihović

Mineva 75 let odkar je angleški general Patrik Scott jugoslovanskim komunistom prepustil veliko množico obkoljenih Hrvatov na poljih pri Plíberku ozroma, kot pravijo Hrvati v Bleiburgu. Tam so bile ustaške in domobranske enote ter precej žena, otrok in ostarelih. Sledila je tako imenovana pliberška tragedija, v kateri je življenje izgubilo približno 200 tisoč Hrvatov. Spominska slovesnost je ponavadi potekala na Libuškem polju pri Pliberku letos pa je zaradi epidemije bila v Zagrebu in Sarajevu.

Slovesnost v Zagrebu je včeraj potekala na pokopališču Mirogoj. Udeležili so se je visoki državni in verski predstavniki. Položili so vence h križu v spomin na tragedijo tisočih, ki so bili izvensodno pobiti, poročata Hrvaški katoliški radio in Hrvaška katoliška agencija IKA. Kot je pred molitvijo dejal vojaški škof Jure Bogdan ob tej 75-letnici ponižno pred Bogom in iskreno pred ljudmi stojijo pred vsemi žrtvami. »V prvi vrsti žrtvam druge svetovne vojne, pa tudi žrtvam, ki so na našem prostoru s krvjo in solzami napolnile skoraj celo 20. stoletje. Stojimo pred vsemi razoroženimi vojaki, velikemu številu civilnih žrtev, ki so bežale pred komunističnim režimom, ki so bili ubiti brez sodbe in so bila njihova trupla vržena v jame, masovne grobnice, Jadransko morje, reke in jezera po Hrvaški, Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in v drugih državah ter krajih. Žrtve Pliberka in križevega pota dolgo niso imele pravice do javnega spomina pa tudi do znamenj v svoji domovini. Kljub dejstvu, da je minilo že 75 let od teh dogodkov, se jih njihovi potomci in sorodniki, domačini in znanci v svojih domovih in krajih spominjajo s posebnimi občutki. Vsaki nedolžni žrtvi smo dolžni enakega spoštovanja. Ne sme biti rasnih, nacionalnih, verskih ali političnih razlik.«

Škof Bogdan je po poročanju Hrvaškega katoliškega radia še dejal, da so posamezne in zlasti množične usmrtitve brez sodbe sodišča in dokazov o krivdi vedno in povsod hudi zločini pred Bogom in pred ljudmi.
Slovesnosti na pokopališču v Zagrebu je sledila sveta maša iz Sarajevske stolnice. Daroval jo je kardinal Vinko Puljić. Ta je bil zato, ker je napovedal darovanje svete maše za žrtve takratnega režima v minulih dneh deležen številnih kritik zagovornikov komunističnega režima. »Ni umaknjena tančica skrivnosti, niso odkrita vsa grobišča na poti, kjer so bili kruto pobiti naši ljudje, ali bolje rečeno, kamor so bili zmetani in zabetonirani,« je dejal in dodal: »Ob soočanju z resnico, pa naj si bo še tako težka, se ustvarja prostor, kjer je mogoče graditi zaupanje med ljudmi. Kdor ne želi resnice, se postavlja za zlo. Ta, ki podpira negativni naboj med ljudmi, ta ni graditelj miru ampak je širi zlo.« Dejal je še, da se noben zločin ne sme braniti ter, da se zločin ne zdravi z zločinom.

Kardinal Puljić je v minulih dneh prejel veliko podore sobratov in tudi hrvaškega državnega vrha. Slovesnost na Libuškem polju pri Pliberku je vsako leto deležna velike pozornosti predvsem zaradi skupin, ki so s fašističnimi pozdravi in ustaškimi simboli slovesnost prej spremenili v politično manifestacijo kot spominsko komemoracijo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...