Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Iz arhiva: Potico lahko naredimo tudi z drožmi

Oddaje | 07.04.2020, 16:38 Matjaž Merljak

Ali lahko naredimo potico s pomočjo suhega kvasa, kaj pa z drožimi? Kako speči šunko v testu? Kako jo pravilno skuhati? To je le nekaj vprašanj iz današnje Svetovalnice s sestro Nikolino.

Če bomo za pripravo potice vzeli suhi kvas, se postopek prav nič ne spremeni. Delamo enako, kot s pravim kvasom: v posodico damo suh kvas, malo mleka, sladkorja ter nato dodamo v moko. Nadaljujemo po znanem postopku. Lahko se naredi tudi potica z drožmi, je povedala sestra Nikolina, a moki dodamo malo pecilnega praška, zlasti pri nočni potici. Povedala je tudi, kako pripraviti droži in na kaj naj bomo pozorni pri zamrzovanju kvasa.

Velikonočna šunka

Šunko kuhamo glede na težo: kilogramsko šunko kuhamo eno uro ... odvisno je tudi od kakovosti mesa - kupljena se kuha manj kot domača. Dobro je narediti preizkus z vilico. V vodo za kuhanje dodamo le lovorjev list ali zrno popra, šunko pa položimo v vročo oz. vrelo vodo, kuha naj se pokrito. Med kuho jo lahko obrnemo.

Če bodo spekli šunko v testu, naredimo krušno testo, soliti ga ni potrebno. V to ovijemo meso in pečemo vsaj uro in pol, nato pa pustimo v vroči pečici, da se zmehča. Da se bo lepo držalo šunke, zgoraj pustimo malo špranjico, da bo para lahko izhajala. Šunko lahko tudi zavijemo v alu folijo in ko je zapečeno, rahlo odvijemo, da skorja dobi barvo.

Ste že naročeni na podcaste z nasveti sestre Nikoline?

Sestra je v tokratni Svetovalnici prvič sodelovala na daljavo in je povedala še o uporabi domačega masla, pripravi pite iz jabolk in zdroba, domačega kruha ...

Potica
Potica © Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij

Recept za velikonočno potico sestre Nikoline

70 dag moke
žlica soli
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja + vanilij
2 žl. ruma in lim. lupina
2,5 - 3 dag kvasa
7 dag masla
2 dl sladke smetane
toplo mleko
NADEV:
50-60 dag orehov
cimet
20 dag sladkorja
nožev vrh prave kave
1 žlica drobtin
2 žl. medu ->
prelijemo z 2 ½ dl vroče sladke smetane (ali mleko in 10 dag masla)
dodamo 2 rumenjaka, sneg iz beljakov,
rum, lim. lupina, sok ½ pomaranče

Kvas z malo sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejmo moko, ob strani damo sol ter v sredini moke napravimo jamico. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave in zalijemo s 3 dl vročega mleka. (Lahko damo tudi 4 rumenjake, več pa ne, ker rumenjaki hitreje sušijo testo.) To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato dodamo vzhajan kvas in še toplega mleka, da napravimo bolj mehko testo kot za mlečni kruh. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo (ne vroče) in testo dobro pregnetemo (tudi 10 minut), da se loči od sklede. Nato ga pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Ne sme prehajati!
Med tem pripravimo nadev.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pogret prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo in enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami ali z narezanimi orehi. Testo zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat do dna prebodemo z vilicami in pletilko ter potapljamo z rokami, da iztisnemo ves zrak, ki je nastal pri povijanju. Povijamo z rokami, ne s prtom. Če smo potico naložili v pekač, dve stikajoči se stranici namažemo s kapljicami olja ali masla. Potico rahlo poravnamo in pustimo, da vzhaja eno uro in 20 minut na normalni kuhinjski temperaturi. Če pa vzhajamo v temperirani pečici pri 30°C, pa mogoče malo manj.
Vzhajano potico namažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo damo v vročo pečico (200°C). Ko naraste in lepo zarumeni, temperaturo znižamo. Potico pečemo slabo uro (temp. zmanjšamo na 160 °C), odvisno od debeline in teže namaza. Nato jo takoj namažemo z oljem, čez 5 minut pa jo obrnemo na desko in jo s prtom pokrijemo, da se počasi ohlaja.
Premalo vzhajana potica med peko razpoka, prehajana pa upade. V obeh primerih odstopa skorja. Prav tako ni lepa potica, če je testo pretrdo in nadev premehak ali narobe.

Lahko pripravite tudi lešnikovo, makovo, kokosovo potico ...

Oddaje, Hrana in okolje, Kuhajmo s s. Nikolino, Teme
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju