Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Martin Golob (foto: Rok Mihevc)
Martin Golob | (foto: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

08.04.2020, 10:37

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano občestvo – pozdravi naših duhovnikov«, nagovoril župnik v Srednji vasi v Bohinju Martin Golob.

Spoštovane poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče.

So mi dali za nalogo, da vam spregovorim o temi z naslovom v občestvu povezani. Prvo kar mi pride na misel je to, da sem zelo hvaležen, da sem del občestva. Občestvo bratov in sester v skupnem bivanju drug z drugim.

Zanimivo se je zavedati, kdaj sem postal del občestva Jezusovega občestva? Komu se moram zahvalit za dar občestva? Svetemu krstu. Pri krstu sem umrl posamezniku in se rodil v občestvu Cerkve. Biti del občestva pomeni da nisem nikoli več sam. Biti del občestva pomeni, da imam brate in sestre in Očeta, ki je v nebesih. Biti del občestva pomeni, da mi ni treba biti prestrašen in zaskrbljen, saj je vedno nekdo, ki te drži za roko. Biti del občestva me razveseli, ko se srečamo. Menim, da se to občestvo najbolj izrazito pokaže pri vsaki sveti maši. Še posebno v nedeljah, ko se zbrana župnija sreča v skupni daritvi našega Odrešenika. Kot župnik sem se ob nedeljah počutil kot tista mama, ki se cel teden pripravlja, kaj bo za nedeljo skuhala in postregla svoje otroke. Kako se mama razveseli, če pridejo v nedeljo k njen na kosilo vsi otroci in kako je žalostna, če kateri manjka. Tko doživljajo pastirji župnij in tudi to spada v občestvo. V občestvo spada tudi pogrešanje članov in veselje ob srečanju.

Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.

Bogu hvala za obdobje v katerem smo se znašli. Uči nas, kako dragoceno je biti del občestva in kako manjka ko se ne moremo srečati drug z drugim. Čeprav ne obhajamo skupaj svetih maš, pa smo v nekem posebnem duhu res povezani. Občutim, ko dnevno darujem svete maše in to snemam in prenašam po internetu. Čuti se v zraku medsebojno povezanost. Čeprav daleč od telesnega stika a po drugi strani tako močno drug z drugim povezani. Živi dokaz, kako smo ljudje duhovna bitja a tudi socialna.V tej priliki želim nagovoriti vse vas, ki vas skrbi in ste žalostni kako bo z našo veliko nočjo. Kako bo z našim žegnom jedil in vsem tem. Vam povem, velika noč BO! Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli. Tudi tukaj nam virus pomaga kazati velik dar naše vere. Zavedanje kako dragoceno je župnijsko praznovanje.

Križev pot, ki ga je Martin Golob prenašal iz Srednje vasi v Bohinju


Beseda Odrešenje nas mora potolažiti. Kaj je odrešenje in česa smo odrešeni? Odrešenje je duhovno doživetje popolnega miru in neskončnega veselja. Predstavljaj si, da v nek zelo strm klanec rineš konjski voz. Sam se matraš en dan, drugi dan, tretji dan,... vsak dan se za kak meter premakneš naprej za kakšna pol metra pa nazaj. Jezus ta težak voz sam na sebe naloži in ga od tebe odstrani,... ne rabiš se več matrat,... samo kar lahko še delaš je to da ljubiš. Ljubiš iz hvaležnosti do svojega odrešenika,.,.. ker te je odrešil neskončnega bremena. Torej ta voz so naši grehi, ki nas vedno znova vodijo v smrt. Jezusovo dejanje pa nam kaže, da je za nas postal dar, celo več, postal je hrana za nas, zelo preprosta hrana, da jo lahko vsak zaužije. Velikonočni kristjan živi iz tega doživetja. Doživetja odrešenja, doživetja ljubezni, doživetja hrane,... in v moči le tega lahko sam postanem hrana za bližnjega.

To je velika noč. To je naše občestvo. To je Dar naše vere. To je ta velika skrivnost!

Bogu hvala za dar vere. Bogu hvala za dar Jezusovega občestva in Bogu hvala za vse milosti.

Blagoslovljeno veliko noč drage poslušalke in poslušalci. Odrešen človek se ne boji ampak se notranje veseli.

Tega Vam privoščim!

 

Prisluhnite še ostalim duhovnikom:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Duhovnost, Pozitiva, Ostanimo povezano občestvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

O avtorju