Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Martin Golob (foto: Rok Mihevc)
Martin Golob | (foto: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

Cerkev na Slovenskem | 08.04.2020, 10:37 Uredništvo Radia Ognjišče

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano občestvo – pozdravi naših duhovnikov«, nagovoril župnik v Srednji vasi v Bohinju Martin Golob.

Spoštovane poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče.

So mi dali za nalogo, da vam spregovorim o temi z naslovom v občestvu povezani. Prvo kar mi pride na misel je to, da sem zelo hvaležen, da sem del občestva. Občestvo bratov in sester v skupnem bivanju drug z drugim.

Zanimivo se je zavedati, kdaj sem postal del občestva Jezusovega občestva? Komu se moram zahvalit za dar občestva? Svetemu krstu. Pri krstu sem umrl posamezniku in se rodil v občestvu Cerkve. Biti del občestva pomeni da nisem nikoli več sam. Biti del občestva pomeni, da imam brate in sestre in Očeta, ki je v nebesih. Biti del občestva pomeni, da mi ni treba biti prestrašen in zaskrbljen, saj je vedno nekdo, ki te drži za roko. Biti del občestva me razveseli, ko se srečamo. Menim, da se to občestvo najbolj izrazito pokaže pri vsaki sveti maši. Še posebno v nedeljah, ko se zbrana župnija sreča v skupni daritvi našega Odrešenika. Kot župnik sem se ob nedeljah počutil kot tista mama, ki se cel teden pripravlja, kaj bo za nedeljo skuhala in postregla svoje otroke. Kako se mama razveseli, če pridejo v nedeljo k njen na kosilo vsi otroci in kako je žalostna, če kateri manjka. Tko doživljajo pastirji župnij in tudi to spada v občestvo. V občestvo spada tudi pogrešanje članov in veselje ob srečanju.

Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.

Bogu hvala za obdobje v katerem smo se znašli. Uči nas, kako dragoceno je biti del občestva in kako manjka ko se ne moremo srečati drug z drugim. Čeprav ne obhajamo skupaj svetih maš, pa smo v nekem posebnem duhu res povezani. Občutim, ko dnevno darujem svete maše in to snemam in prenašam po internetu. Čuti se v zraku medsebojno povezanost. Čeprav daleč od telesnega stika a po drugi strani tako močno drug z drugim povezani. Živi dokaz, kako smo ljudje duhovna bitja a tudi socialna.



V tej priliki želim nagovoriti vse vas, ki vas skrbi in ste žalostni kako bo z našo veliko nočjo. Kako bo z našim žegnom jedil in vsem tem. Vam povem, velika noč BO! Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli. Tudi tukaj nam virus pomaga kazati velik dar naše vere. Zavedanje kako dragoceno je župnijsko praznovanje.

Križev pot, ki ga je Martin Golob prenašal iz Srednje vasi v Bohinju


Beseda Odrešenje nas mora potolažiti. Kaj je odrešenje in česa smo odrešeni? Odrešenje je duhovno doživetje popolnega miru in neskončnega veselja. Predstavljaj si, da v nek zelo strm klanec rineš konjski voz. Sam se matraš en dan, drugi dan, tretji dan,... vsak dan se za kak meter premakneš naprej za kakšna pol metra pa nazaj. Jezus ta težak voz sam na sebe naloži in ga od tebe odstrani,... ne rabiš se več matrat,... samo kar lahko še delaš je to da ljubiš. Ljubiš iz hvaležnosti do svojega odrešenika,.,.. ker te je odrešil neskončnega bremena. Torej ta voz so naši grehi, ki nas vedno znova vodijo v smrt. Jezusovo dejanje pa nam kaže, da je za nas postal dar, celo več, postal je hrana za nas, zelo preprosta hrana, da jo lahko vsak zaužije. Velikonočni kristjan živi iz tega doživetja. Doživetja odrešenja, doživetja ljubezni, doživetja hrane,... in v moči le tega lahko sam postanem hrana za bližnjega.

To je velika noč. To je naše občestvo. To je Dar naše vere. To je ta velika skrivnost!

Bogu hvala za dar vere. Bogu hvala za dar Jezusovega občestva in Bogu hvala za vse milosti.

Blagoslovljeno veliko noč drage poslušalke in poslušalci. Odrešen človek se ne boji ampak se notranje veseli.

Tega Vam privoščim!

 

Prisluhnite še ostalim duhovnikom:

Cerkev na Slovenskem, Duhovnost, Pozitiva, Ostanimo povezano občestvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...