Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
p. Branko Cestnik (foto: Izidor Šček)
p. Branko Cestnik | (foto: Izidor Šček)

Cestnik: Si predstavljate, kako duhovna in čustvena bo velika noč, če bo ta sovpadala s koncem karantene?

Cerkev na Slovenskem | 24.03.2020, 09:47 Marjana Debevec Rok Mihevc

»Sinoči sem imel videoklepet z župnikom Pietrom iz Bergama. Bil sem vesel, ker sem ga videl in slišal, žalosten, ker je tema najinega pogovora šla o bolezni in smrti, o koronavirusu, ki je v zadnjih tednih prav v severnoitalijanskem Bergamu razvil svojo uničevalno moč. Podobe kolone vojaških tovornjakov, ki iz Bergama odvažajo krste z umrlimi za koronavirusom, so presunile cel svet.« Tako je zapisal p. Branko Cestnik na svoji blog strani in o tem je tudi tekla beseda v oddaji »Spoznanje več predsodek manj«.

Majhna apokalipsa

Eno od mestec severno od Bergama je imelo lani v vsem letu 120 pogrebov, samo v prejšnjem tednu pa 70, je povedal p. Branko Cestnik. Po njegovih besedah gre za majhno apokalipso. Župnik v središču Bergama je povedal, da se je virus razširil predvsem v velikih uspešnih podjetjih, ki jih zaradi dobička niso hoteli zapreti. Eksplodiral pa je nato v zdravstvenih središčih in po domovih. »Kdo je kriv, da ni bilo karantene, čeprav so nekateri lokalni veljaki že pritiskali, da bi do te karantene prišlo, ne vemo. To bodo raziskovali kasneje. Pravijo, da je eden izmed razlogov ta, da so se vsi ustrašili ustaviti ta gospodarski stroj, ki ga imajo.«

Duhovniki z ljudmi povezani le preko telefona

V Bergamu v mrtvašnicah ni več prostora za umrle, zato jih polagajo v cerkve. Duhovniki ostajajo v karantenah, eden med njimi le blagoslavlja krste na pokopališču. Včasih zraven ni niti domačih. Duhovniki so z ljudmi povezani preko telefona, darovanja svete maše zanje, po družbenih omrežjih. Podobno je pri nas. »Ne smemo opravljati naših nalog, ki so za duhovnika stoletja iste: voditi molitev, poslušati ljudi, poslušati spovedi, dajati obvezo, častiti Boga, dajati besedo tolažbe. Stika ni in je to res posebna situacija.«

Po drugi strani pa je Cerkev, ki živi po družinskih domovih, izprašana, povabljena, da se zave, kdo je, kaj si ti družinska, ti mala Cerkev, ti malo občestvo: oče, mati otroci, stari starši.

Koronavirus nas je poklical k pokori

In kaj nam vse to sporoča v postnem času? Koronavirus nas je poklical k pokori. »Premišljevanja, pogovarjanja, molitve, kakršne še ni bilo. Veliko bo odvisno od tebe, kako boš preživel. Prej smo se zanašali na duhovnika: kar bo župnik rekel, tako bo. Zdaj si pa sam ti in tvoja družina. Bliža se praznik. Kakšna je tvoja vera? Kakšne je tvoja verska iniciativa? Je ata sposoben reči: Jaz sem družinski duhovnik in bom zmolil to velikonočno molitev za blagoslov jedi?«.

Bomo letošnjo veliko noč praznovali kot nismo še nobene doslej?

Cerkev je pretresena, ker ne more izvajati svoje pastorale. »Po drugi strani pa je Cerkev, ki živi po družinskih domovih, izprašana, povabljena, da se zave, kdo je, kaj si ti družinska, ti mala Cerkev, ti malo občestvo: oče, mati otroci, stari starši.« Lahko si predstavljamo kako bo, če bo velika noč sovpadala s koncem karantene, je še dejal p. Cestnik. »To bo potem res velika noč. Čustveno in duhovno bomo to doživljali kot pravo veliko noč. Kot doslej še nobene nismo.« Obenem pa je po njegovih besedah vse to znamenje, da se moramo ljudje ustaviti in pustiti živeti tudi našemu planetu.

Prisluhnite posnetku oddaje!

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Duhovnost, Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.