Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Rok Mihevc
Spoved (foto: Rok Mihevc)
Spoved | (foto: Rok Mihevc)

Kako prejeti Božje odpuščanje brez duhovnika?

20.03.2020, 14:06 Marta Jerebič

Apostolska penitenciarija je danes izdala odlok o popolnem odpustku. Tega lahko prejmejo bolniki s koronavirusom, zdravstveni delavci, družinski člani in vsi drugi, ki molijo zanje. Penitenciarija v spremnem besedilu opominja tudi na možnost skupinske odveze. Papež je sicer že pri jutranji maši govoril o tem, kako živeti ta post, ko pred veliko nočjo ni mogoče niti k spovedi.

Slovenska škofovska konferenca je jasna. Spovedi so do nadaljnjega odpovedane, v primeru smrtne nevarnosti le ob upoštevanju vseh navodil, po telefonu so izrecno prepovedane. »Če bi jaz to delal po telefonski liniji, po skypu ali po čemerkoli drugem, potem ne omogočam okolja tajnosti. Ni treba, da razlagam, zakaj. Mi vztrajamo pri tem, da spoved mora biti v popolni tajnosti, tega pečata tajnosti ne sme niče razbiti. Pri telefonu bi bilo to že vnaprej kršeno,« v svojem video komentarju pojasnjuje duhovnik Janez Evangelist Rus.

Kaj pa je vseeno mogoče storiti, da se vrnemo v območje Božje milosti? Papež odgovarja: »Delaj to, kar pravi katekizem, ki je zelo jasen. Če ne najdeš nobenega duhovnika, pri katerem bi se spovedal, se pogovori z Bogom, ki je tvoj oče, in mu povej resnico: »Gospod, storil sem to, to in to... Oprosti mi«. Prosi ga za odpuščanje z vsem srcem, zmoli kesanje in mu obljubi: »Pozneje se bom spovedal, odpusti mi pa kar zdaj«. In takoj se boš vrnil v območje Božje milosti. Sam se lahko približaš Božjemu odpuščanju, kot uči katekizem, ne da bi imel dostop do duhovnika. Sedaj je pravi trenutek za to. Po dobro opravljenem kesanju bo naša duša postala bela kakor sneg.«

Janez Evangelist Rus v video komentarju še dodaja: »Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nadvse, se to imenuje popolno kesanje ali kesanje iz ljubezni. Takšno kesanje odpušča male grehe, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov, če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi. Meni se zdi tukaj jasno rečeno vse, kar moramo vedeti.«

Postni petki so povezani s križevim potom. Kakšne so tu ideje? »Na internetu boste našli zelo veliko dobrih in lepih molitev. In imate ogromno podob križevega pota. Lahko si jih natisnete in obesite na steno oziroma izpostavite po stanovanju ter molite pred temi podobami,« je povedal murskosoboški škof Peter Štumf, ki starejšim svetuje, naj križev pot zmolijo s prijatelji prek telefona. Kot je ob tem dejal, je križev pot premišljevalna molitev, ki predvsem v teh časih preizkušanim in tistim, ki pomagajo preizkušanim, ponuja Veronikin prt, molitev, da jih okrepimo v njihovih močeh.

Po papeževih besedah se iz teh razmer lahko izvlečemo samo z duhom solidarnosti. V telefonskem intervjuju za italijanski dnevnik La Stampa je dejal, da bo po tem obdobju koronavirusa podobno kot po vojni. Začeti pa bomo morali na štirih temeljih: koreninah, spominu, bratstvu in upanju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...

O avtorju