Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Iva Dimic (foto: Nova Slovenija)
Iva Dimic | (foto: Nova Slovenija)

Če želiš stvari spreminjati, se je treba aktivirati

Slovenija | 08.03.2020, 17:34 Matjaž Merljak

Kakšen je položaj žensk v politiki? Kako usklajevati vlogo mame in političarke in to tudi, ko pride bolezen? Kako dobro pozanmo življenje rojakov v zamejstvu in po svetu? O tem je med drugim na nedavnem Srečanju pod lipami v Gorici govorila poslanka Iva Dimic, ki vodi državnozborsko komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Iva Dimic je po izobrazbi ekonomistka. Diplomirala je na Visoki strokovni šoli Fakultete za komercialne in poslovne vede Celje. Za stranko Nova Slovenija je bila prvič izvoljena v Državni zbor Republike Slovenije leta 2011 in bila nato potrjena na volitvah leta 2014 in 2018.

Najprej je govorila o delovanju komisije državnega zbora. Naglasila je, da za boljšo obveščenost na seje v Ljubljano vabijo tudi rojake iz zamejstva. Spomnila je na povezave z zamejci in izseljenci ter na njihovo vlogo za priznanje samostojne Slovenije leta 1991. Dotaknila se je pobud o predstavniku zamejcev in izseljencev v državnem zboru. Kot dosežek zadnjega časa je izpostavila ureditev repatriacije Slovencev iz Venezuele. Omenila je tudi, da v državnem zboru poteka poduba Podarimo knjigo. Poslanci lahko prinesejo knjige, ki jih nato izročijo slovenskih skupnostim po svetu. Lani so pomagali Slovencem na Hrvaškem, letos pa bodo skupnostim v Beogradu in Severni Makedoniji.

Zakaj se je Iva Dimic vključila v politiko?
Prvič je odšla na volišče, ko je potekal plebiscit za samostojno Slovenijo in ko se je odločala za vstop v politiko, so na to vplivale tudi krščanske družinske vrednote in korenine. Tudi doma so govorili v politiki. Ko je bila na peti porodniški, se je v njej porodila misel: Če želiš stvari spreminjat, se je treba aktivirat. Spremljala je namreč delo poslank v obdobju od 2008 do 2010, ki so - čeprav niso imele osebne izkušnje - odločale o malem delu in ukinitivi otroških dodatkov ter državnih štipendij za določene starostne skupine. Leta 2011 je prvič kandidirala in bila tudi izvoljena v državni zbor.

Nimam ne vem koliko znanja in moči, sem pa vztrajna.

O pristonosti žensk v politiki
V državnem zboru je v sedanjem sklicu manj žensk kot prej. Želi si družbe, v kateri ne bi bilo treba imeti ženskih kvot. Potreben je namreč moški in ženski pogled na svet.

Tudi doma govorijo o politiki in nekatere hčerke že kažejo zanimaje za aktualno dogajanje. Mladi v Sloveniji so po njenem mnenju pomembni za politiko, ker bodo kreirali svet v prihodnje.

Navadila sem je sprejemati, pa tudi predajati stvari.

Vera ji je pomagala v boju z boleznijo, podporo je imela tudi v politični stranki. Ves čas je bila dejavna v politiki. Če je le mogla, se je udeleževala sej odborov in komisij, če ni šlo, pa so jo nadomšečali drugi iz njene stranke.

Slovenija, Politika, Slovenci po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju