Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Repatriacija iz Venezuele se lahko začne

| 14.11.2019, 17:17 Matjaž Merljak

Vlada je danes sprejela akcijski načrt za repatriacijo Slovencev iz Venezuele. Doslej je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu prejel prošnje za 53 ljudi. 22 od teh že v celoti izpolnjuje pogoje, osem vlog potrebuje manjše, ostale pa večje dopolnitve, je povedala državna sekretarka in vodja medresorjske delovne skupine Olga Belec.

Priprava akcijskega načrta je bila "izredno zahtevna in kompleksna". Pri njegovi pripravi je sicer sodelovalo sedem resorjev. Načrt natančno opredeljuje način podeljevanja statusa repatriirane osebe prosilcev, izvedbo prevoza iz Venezuele v Slovenijo in način udejanjanja pravic repatriiranih oseb, vsebuje pa tudi rešitve osebnih stanj za osebe po izteku statusa repatriirane osebe.

Dokončne ocene finančnih posledic ni, šlo naj bi za slabih 1,2 miljona evrov do leta 2021 - ob predpostavki, da bo repatriacija potrebna za do 70 oseb in naj bi se začela še ta mesec, osebe pa naj bi imele status 15 mesecev. 

Pripravljen je seznam približno 30 nastanitev, v glavnem pri zasebnikih: na primer 16-članska družina ima urejeno namestitev pri sorodnikih. Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je še dejala, da bodo rojake namestili v kraje, kjer je večja možnost za zaposlitev, in kraje, od koder izhajajo njihovi predniki, tudi zaradi hitrejše vključitve v družbo. Nekatere podjetja so tako nekaterim že ponudila možnost zaposlitve.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...