Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Umivanje rok (foto: Pixabay)
Umivanje rok | (foto: Pixabay)

Vsakodnevni preventivni ukrepi proti koronavirusu

| 10.03.2020, 12:27 Mirjam Judež

Okužbe z novim koronavirusom so seveda sedaj najbolj aktualna zdravstvena tematika na svetu. Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Ocenjuje se, da je smrtnost po okužbi približno 2 - 4 %. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm. , iz Lekarne Ljubljana je odgovorila na nekaj vprašanj.

Kateri ljudje so najbolj ogroženi?

Najbolj so ogroženi starejši ljudje in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi stanji (kot je sladkorna bolezen, bolezni srca, onkološki bolniki itd.).

Klicni center za informacije o koronavirusu?

Na brezplačni telefonski številki 080 14 04 so za vaša vprašanja dosegljivi med 8. in 20. uro.

Kako lahko prispevamo k zajezitvi širjenja bolezni COVID-19? Virus SARS-CoV-2 je očitno zelo nalezljiv?

Ne potujmo na ogrožena območja, predvsem severne Italije. Če se kdo vrača od tam, naj se po telefonu posvetuje s svojim osebnim zdravnikom oz. zdravstveno službo, priporočljiva je samoizolacija, da ne prenašate okužbe. Če se vam bodo v obdobju 14 dni po vrnitvi pojavili bolezenski znaki: vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, ostanite doma ter se izogibajte stikom z drugimi ljudmi. Po telefonu se posvetujete z zdravstveno službo, ob tem navedite potovanje.

V primeru vrnitve iz ogroženih območji in/ali pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo ter poskrbite za samoizolacijo.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, katere?

• Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
• Upoštevamo pravila higiene kašlja, kašljamo v rokav ali robec.
• Redno si umivamo roke z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 70 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi.
• Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna, razen če kašljate in kihate.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje več ljudi.
• Kapljični prenos preprečimo z razdaljo najmanj 1,5 metra.
• Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Kakšna so navodila za bolnika z novim koronavirusom v domači oskrbi, če ni hospitaliziran?

Zdravljenje okužbe poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika. Prosimo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevate sledeča navodila.
• Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
• Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
• Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.
• Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.
• Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
• Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
• Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
• Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina) Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina)

Zdaj je Alojz Kovšca brez dlake na jeziku. (1.del)

Ne bodite tiho, je nedavno na Goriškem večeru pod okriljem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve zbrane pozval nekdanji predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Zdaj, ko ni več na tej ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.