Mateja Subotičanec
Andrej Novljan
Marta Jerebič
Evharistija (foto: Pixabay)
Evharistija | (foto: Pixabay)

Koronavirus: Kako bo z mašami?

10.03.2020, 14:33 Marta Jerebič

Ker so v Sloveniji prepovedane prireditve z več kot sto osebami, nas poslušalci sprašujete, kako bo s svetimi mašami.

Iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference so nam sporočili, da so se za dodatna pojasnila obrnili na Ministrstvo za zdravje.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na današnji tiskovni konferenci povedal, da odredba, ki prepoveduje dogodke z več kot 100 udeleženci v zaprtih prostorih, ne velja za verske obrede.

SŠK bo predvidoma jutri na podlagi pojasnil objavila posodobljena navodila za obhajanje svetih maš v tem koncu tedna. Na splošno v cerkvah in pri bogoslužju že velja, da ne sme biti blagoslovljene vode v kropilnikih, pozdrav miru je brez stiska rok, obhajilo se deli samo na roke. Vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja pa škofje vabijo, naj okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda.

V uredništvo dobivamo tudi vprašanja v zvezi z volitvami novih članov Župnijskih pastoralnih svetov. Vsa ta vprašanja bomo jutri zastavili predstavniku Slovenske škofovske konference.

Celotno sporočilo Tiskovnega urada SŠK

Slovenski škofje, ob sklepu 117. rednega zasedanja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je včeraj (9. marca 2020) potekala v Murski Soboti, vabijo slovenske katoličane k molitvi za zdravje in upoštevanju navodil za preprečevanje epidemije koronavirus covid-19.

Škofje zaradi negotovih zdravstvenih razmer vabijo vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda. Ob tem so sklenili, da bodo že sprejeta »Navodila SŠK za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19« (https://katoliska-cerkev.si/navodila-ssk-za-preprecevanje-sirjenja-koronavirusa-covid-19) v kratkem posodobljena in usklajena z navodili Ministrstva za zdravje.

Glede na včerajšnjo Odredbo Sveta za nacionalno varnost o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji na več kot 100 oseb, se je SŠK obrnila za dodatna pojasnila na Ministrstvo za zdravje. Na osnovi prejetih pojasnil bo SŠK – predvidoma jutri - objavila posodobljena navodila za obhajanje svetih maš v tem koncu tedna.

Na splošno so v katoliških cerkvah in pri bogoslužju v veljavi že sprejeta naslednja navodila:

a) Duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.

b) Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke.

c) Vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.


Dr. David Kraner

Tiskovni predstavnik SŠK

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...

O avtorju