Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Evharistija (foto: Pixabay)
Evharistija | (foto: Pixabay)

Koronavirus: Kako bo z mašami?

10.03.2020, 14:33 Marta Jerebič

Ker so v Sloveniji prepovedane prireditve z več kot sto osebami, nas poslušalci sprašujete, kako bo s svetimi mašami.

Iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference so nam sporočili, da so se za dodatna pojasnila obrnili na Ministrstvo za zdravje.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na današnji tiskovni konferenci povedal, da odredba, ki prepoveduje dogodke z več kot 100 udeleženci v zaprtih prostorih, ne velja za verske obrede.

SŠK bo predvidoma jutri na podlagi pojasnil objavila posodobljena navodila za obhajanje svetih maš v tem koncu tedna. Na splošno v cerkvah in pri bogoslužju že velja, da ne sme biti blagoslovljene vode v kropilnikih, pozdrav miru je brez stiska rok, obhajilo se deli samo na roke. Vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja pa škofje vabijo, naj okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda.

V uredništvo dobivamo tudi vprašanja v zvezi z volitvami novih članov Župnijskih pastoralnih svetov. Vsa ta vprašanja bomo jutri zastavili predstavniku Slovenske škofovske konference.

Celotno sporočilo Tiskovnega urada SŠK

Slovenski škofje, ob sklepu 117. rednega zasedanja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je včeraj (9. marca 2020) potekala v Murski Soboti, vabijo slovenske katoličane k molitvi za zdravje in upoštevanju navodil za preprečevanje epidemije koronavirus covid-19.

Škofje zaradi negotovih zdravstvenih razmer vabijo vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda. Ob tem so sklenili, da bodo že sprejeta »Navodila SŠK za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19« (https://katoliska-cerkev.si/navodila-ssk-za-preprecevanje-sirjenja-koronavirusa-covid-19) v kratkem posodobljena in usklajena z navodili Ministrstva za zdravje.

Glede na včerajšnjo Odredbo Sveta za nacionalno varnost o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji na več kot 100 oseb, se je SŠK obrnila za dodatna pojasnila na Ministrstvo za zdravje. Na osnovi prejetih pojasnil bo SŠK – predvidoma jutri - objavila posodobljena navodila za obhajanje svetih maš v tem koncu tedna.

Na splošno so v katoliških cerkvah in pri bogoslužju v veljavi že sprejeta naslednja navodila:

a) Duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.

b) Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke.

c) Vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.


Dr. David Kraner

Tiskovni predstavnik SŠK

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...