Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Minister Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle (foto: gov.si)
Minister Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle | (foto: gov.si)

VIDEO: Slovenija z vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom

09.03.2020, 18:05 Alen Salihović

Svet za nacionalno varnost je sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Med drugim bodo uvedli merjenje temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po potrebi, poroča STA.

Do osebnega zdravnika le po predhodnem telefonskem pogovoru

Kot je po seji sveta povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnem zdravniku se bodo izvajali po predhodnem telefonskem dogovoru.

Vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, se bodo izvedle brez gledalcev, med njimi tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.

Delodajalce predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni, opozorijo, naj ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu v čim večji možni meri ter odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja.

Na Letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli sistem merjenja telesne temperature, preučili pa bodo tudi uvedbo ukrepov na kopenski meji z Italijo. Kako bodo izvajali nadzor na mejah, še ni popolnoma jasno, več bo znano v prihodnjih dneh. Je pa po Šabedrovih besedah minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da lahko policija v 48 urah vzpostavi nadzor na meji, medtem ko bo maloobmejne prehode verjetno treba zapreti.

V zaprtih prostorih prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci

Vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, se bodo izvedle brez gledalcev, med njimi tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici. V zaprtih prostorih pa bodo od torka prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci. Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje je vzpostavila dežurno službo, ki bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

Zapiranje vrtcev in šol še ni potrebno

Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta za nacionalno varnost še ni potrebno. Kot je dejal Šabeder, se bo šole in vrtce zapiralo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Kot je dodal, bi bilo v primeru zapiranja šol to treba narediti ob pravem času. Trenutno ocenjujejo, da se »kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice«.

Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil.

Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask

Sprostilo naj bi se tudi proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letale z navodili za ukrepanje.

Ukrepi podobni drugim državam

Da so sprejeti ukrepi v tem trenutku precej podobni ukrepom v drugih državah, je poudarila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Po potrebi pa jih bodo zaostrovali, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ki jo lahko obvladamo, je dodala. Po njenih besedah je sicer Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. »Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča,« je dejala. Da pa, kot je poudarila, število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Šarec in Janša skupaj po seji Sveta za nacionalno varnost

Po besedah predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca so na seji sveta za nacionalno varnost govorili o ukrepanju posameznih ministrstev. Ta, kot je dejal, imajo svoje načrte ukrepanja in so pripravljena na soočenje s koronavirusom. Šarcu se zdi pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebno kontinuiteto. Ocenjuje, da smo trenutno v fazi, ko virus zaustavljamo na ravni, ko še ravnamo sorazmerno.

Udeleženci tiskovne konference
Udeleženci tiskovne konference © gov.si

Seje sveta za nacionalno varnost se je udeležil tudi novi predsednik vlade Janez Janša, ki je po seji povedal, da delovna komunikacija med staro in novo vladno ekipo poteka od petka. Po njegovi oceni smo sicer trenutno »v zelo občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji«. »Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil. Zato gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema,« je dejal Janša.

»Na tem mestu bi se zahvalil vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah, v laboratorijih, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, kjer so dejansko kapacitete že tako ali tako v slovenskem zdravstvenem sistemu preobremenjene, sedaj pa gre še za velik dodaten izziv. Lahko smo vsi skupaj hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upamo, ta bitka z virusom čim bolj uspešna,« je še dejal Janez Janša.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju