Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Asia Bibi (foto: Marjan Pogačnik)
Asia Bibi | (foto: Marjan Pogačnik)

Mediji so se končno lahko srečali z Asio Bibi

Svet | 09.03.2020, 11:02 Marjana Debevec

V tem tednu je minilo devet let od atentata na pakistanskega ministra za manjšine Shahbaz Bhattija, za katerega že teče postopek za beatifikacijo. Svoje življenje je daroval za človekove pravice, zaščito ubogih in enakost vseh. Znano je bilo njegovo prizadevanje za ukinitev krivičnega zakona o bogokletju, zaradi katerega so na smrt obsodili tudi Asio Bibi.

Kristjani so v Pakistanu kljub prizadevanjem mnogih, tako kristjanov, kot tudi muslimanov, še vedno zatirani. Skoraj deset let je v zaporu preživela Asia Bibi, ki je prejšnji teden prejela najvišje priznanje mesta Pariz. Po svetu je namreč postala znan kot simbol boja proti verskemu fanatizmu. Njenega glasu v vsem tem času ni bilo moč slišati, ker so bili obiski v zaporu zelo omejeni. Zdaj pa so nekateri mediji imeli možnost, da so se srečali z njo. V intervjuju za tednik Družina je povedala, da jo je v trenutkih velikih preizkušenj podpirala velika vera v Boga. »Močno sem verjela v Jezusa in bila obenem prepričana, da bom kmalu osvobojena. Ohranjala sem to močno upanje v sebi in zato sem danes tudi svobodna.«

Na vprašanje, ali je čutila Božjo bližino, je odgovorila: »Seveda sem čutila Božjo bližino. Med spanjem sem pogosto sanjala, da mi Oče posreduje Sveto pismo, tako da sem naslednji dan vedela, kako živeti.« Molitev je zanjo še danes najpomembnejša, saj povezuje vse njeno življenje. Povedala je tudi, da je dobila znamenja od Boga, med katerimi je bila ptica, ki je po izreku smrtne obsodbe tri leta prihajala na okno njene zaporniške celice.

Na vprašanje, ali je bilo težko odpustiti, pa je dejala, da je dobila sporočilo od Boga, da je odpuščanje zelo pomembno in to jo je vodilo. Svoje poslanstvo danes vidi v spodbujanju miru in spoštovanja. Celoten pogovor si lahko preberete v zadnji številki Družine.

Svet, Cerkev po svetu
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...