Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Asia Bibi (foto: Marjan Pogačnik)
Asia Bibi | (foto: Marjan Pogačnik)

Mediji so se končno lahko srečali z Asio Bibi

09.03.2020, 11:02 Marjana Debevec

V tem tednu je minilo devet let od atentata na pakistanskega ministra za manjšine Shahbaz Bhattija, za katerega že teče postopek za beatifikacijo. Svoje življenje je daroval za človekove pravice, zaščito ubogih in enakost vseh. Znano je bilo njegovo prizadevanje za ukinitev krivičnega zakona o bogokletju, zaradi katerega so na smrt obsodili tudi Asio Bibi.

Kristjani so v Pakistanu kljub prizadevanjem mnogih, tako kristjanov, kot tudi muslimanov, še vedno zatirani. Skoraj deset let je v zaporu preživela Asia Bibi, ki je prejšnji teden prejela najvišje priznanje mesta Pariz. Po svetu je namreč postala znan kot simbol boja proti verskemu fanatizmu. Njenega glasu v vsem tem času ni bilo moč slišati, ker so bili obiski v zaporu zelo omejeni. Zdaj pa so nekateri mediji imeli možnost, da so se srečali z njo. V intervjuju za tednik Družina je povedala, da jo je v trenutkih velikih preizkušenj podpirala velika vera v Boga. »Močno sem verjela v Jezusa in bila obenem prepričana, da bom kmalu osvobojena. Ohranjala sem to močno upanje v sebi in zato sem danes tudi svobodna.«

Na vprašanje, ali je čutila Božjo bližino, je odgovorila: »Seveda sem čutila Božjo bližino. Med spanjem sem pogosto sanjala, da mi Oče posreduje Sveto pismo, tako da sem naslednji dan vedela, kako živeti.« Molitev je zanjo še danes najpomembnejša, saj povezuje vse njeno življenje. Povedala je tudi, da je dobila znamenja od Boga, med katerimi je bila ptica, ki je po izreku smrtne obsodbe tri leta prihajala na okno njene zaporniške celice.

Na vprašanje, ali je bilo težko odpustiti, pa je dejala, da je dobila sporočilo od Boga, da je odpuščanje zelo pomembno in to jo je vodilo. Svoje poslanstvo danes vidi v spodbujanju miru in spoštovanja. Celoten pogovor si lahko preberete v zadnji številki Družine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...