Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Asia Bibi in Anne-Isabelle Tollet (foto: François Thomas)
Asia Bibi in Anne-Isabelle Tollet | (foto: François Thomas)

Asia Bibi: Solze so bile moje edine spremljevalke

Cerkev po svetu | 06.02.2020, 11:11 Marjana Debevec

»Bila sem žrtev fanatizma,« je v svoji avtobiografski knjigi zapisala pakistanska kristjanka Asia Bibi, ki je kar devet let preživela v zaporu. Na temelju spornega zakona o bogoskrunstvu so jo namreč obsodili na smrt. Z močjo vere ter podpore nekaterih pokončnih posameznikov je postala svetovni simbol boja proti verskemu skrajništvu.

Devet let je bila mati petih otrok Asia Bibi v zaporu deležna poniževanja in mučenja, ker je pila vodo iz istega vodnjaka kot muslimani, in ga s tem domnevno umazala. Pakistansko vrhovno sodišče jo je leta 2018 oprostilo in sedaj živi na skriti lokaciji v Kanadi. V pogovoru z novinarko Isabelle-Anne Tollet, ki se je vsa leta zavzemala za njeno izpustitev, je spregovorila o svojem življenju. »Mojo zgodbo poznate preko medijev, nikakor pa si ne morete predstavljati mojega življenja v zaporu. Solze so bile moje edine spremljevalke,« je dejala Asia. Zvezana je bila z verigami, okrog vratu je imela železno ovratnico. Stiki z družino so bili zelo omejeni.

Po oprostitvi je iz Pakistana odpotovala na skrivaj; ni se mogla posloviti niti od svojega očeta. Pravi, da je njeno srce strto, ker se verjetno nikoli ne bo mogla vrniti v svojo ljubljeno domovino. Po njenih besedah je omenjeni sporni zakon kot Demoklejev meč, ki visi nad glavami pripadnikov verskih manjšin. V tridesetih letih so namreč zaradi njega obsodili vsaj 1500 ljudi, 75 so jih tudi usmrtili.

Zaradi zavzemanja za ukinitev omenjenega zakona sta pod streli skrajnežev umrla tudi muslimanski guverner pokrajine Pundžab in krščanski minister za verske manjšine Šahbaz Bhatti. Za slednjega že teče postopek za beatifikacijo. Asia Bibi bo konec februarja pod zaščito francoskega notranjega ministrstva prispela v Francijo, kjer ji bodo podelili odličje mesta Pariz. Knjigo o njenem življenju bo v slovenščini konec tega meseca izdala Celjska Mohorjeva družba.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.