Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svoboda (foto: Pixabay)
Svoboda | (foto: Pixabay)

Avtobiografija Asie Bibi: Končno svobodna

Svet | 30.01.2020, 10:55 Marta Jerebič

Asia Bibi je včeraj objavila svojo avtobiografijo. Spomnimo, pakistansko katoličanko so pred 11-imi leti obsodili na smrtno kazen zaradi bogokletja, nato pa leta 2018 oprostili, a je trajalo eno leto, da je lahko varno zapustila Pakistan in odšla v Kanado.

Knjigo z naslovom 'Končno svobodna' je napisala s pomočjo francoske novinarke Anne-Isabelle Tollet. Ko je bila v zaporu, se je zanjo zavzel tudi papež in več mednarodnih organizacij. Dva pakistanska visoka politika sta bila umorjena, ker sta jo podpirala in pozivala k spremembi spornega zakona o bogokletju. Bibijeva z družino ostaja na skriti lokaciji v Kanadi in pod spremenjeno identiteto, saj so grožnje skrajnežev še naprej prisotne. Mediji so sicer ob izidu knjige objavili prvo njeno fotografijo po osvoboditvi. Na njej je skupaj z omenjeno novinarko.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.