Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Asia Bibi (foto: Vatican News)
Asia Bibi | (foto: Vatican News)

Osem osebnosti leta v Katoliški cerkvi

Svet | 20.12.2019, 13:40 Petra Stopar

Kdo so katoličani, ki so v tem letu neizbrisno zaznamovali svet? Kot ocenjuje ena od ameriških katoliških založb, so osmim moškim in ženskam skupne lastnosti vodenja, krepostnega življenja in vdanega služenja Cerkvi.

Na seznamu, ki ga je objavila založba Our Sunday Visitor, povzema pa ga spletni portal druzina.si, je novi predsednik ameriške škofovske konference in prvi latinsko-ameriški škof na tem položaju, nadškof v Los Angelesu Jose H. Gomez. Prihaja iz Mehike, katoličani iz Južne Amerike pa danes predstavljajo skoraj polovico vseh vernikov v ZDA. V homiliji minule adventne nedelje je povedal, da nam tudi danes skrivnost prave sreče razodeva Jezus: »Prava sreča ni v posedovanju stvari, ampak pride iz darovanja. Najdragocenejše, kar lahko podarimo, je, da darujemo sebe, svoj čas, darove in kar imamo, za služenje drugim ljudem, začenši v naših družinah.«

Drugi je anglikanski teolog, ki se je spreobrnil v katoliško vero in bil sredi oktobra letos razglašen za svetnika, sv. John Henry Newman. Nekateri ga imajo za največjega katoliškega teologa po Tomažu Akvinskem, in celo menijo, da bi ga morali razglasiti za cerkvenega učitelja.

Najdragocenejše, kar lahko podarimo, je, da darujemo sebe.

Med vidnimi katoličankami je Pakistanka Asia Bibi, ki je zaradi lažne obtožbe o žaljenju Mohameda skoraj 10 let preživela v samici. Pred dobrim letom jo je sodišče oprostilo. Ves ta čas je vztrajala, da je nedolžna in javno izražala svojo vero v Kristusa.

Kendrick Castillo je srednješolec, ki je 7. maja žrtvoval svoje življenje za svoje vrstnike. Uprl se je strelcu, ki je izvedel morilski pohod na šoli v Koloradu. Bil je vdan in dejaven katoličan, skupaj z očetom, članom združenja Kolumbovih vitezov, je prostovoljno služil pomoči potrebnim.

Po mnenju Američanov si svoj prostor med vidnimi katoličani zasluži tudi vrhovni sodnik Clarence Thomas, ki se je v 28 letih dela uveljavil kot neutruden zagovornik nerojenih otrok, nasprotnik kontracepcije in splava ter goreč podpornik pravic Afroameričanov.

Na seznamu so še frančiškanska tretjerednica, žena, mati in babica, ki je pred 40 leti pomagala ustanoviti Narodno katoliško partnerstvo za invalide Janice Benton, sestra Stephanie Baliga, ki s tekom na maratonih zbira sredstva za pomoč najbolj ubogim, in Robert P. Lockwood, ki je umrl pred letom dni, skoraj trideset let pa je bil pisec in kolumnist založbe Our Sunday Visitor.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...