Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Asia Bibi (foto: Vatican News)
Asia Bibi | (foto: Vatican News)

Osem osebnosti leta v Katoliški cerkvi

20.12.2019, 13:40 Petra Stopar

Kdo so katoličani, ki so v tem letu neizbrisno zaznamovali svet? Kot ocenjuje ena od ameriških katoliških založb, so osmim moškim in ženskam skupne lastnosti vodenja, krepostnega življenja in vdanega služenja Cerkvi.

Na seznamu, ki ga je objavila založba Our Sunday Visitor, povzema pa ga spletni portal druzina.si, je novi predsednik ameriške škofovske konference in prvi latinsko-ameriški škof na tem položaju, nadškof v Los Angelesu Jose H. Gomez. Prihaja iz Mehike, katoličani iz Južne Amerike pa danes predstavljajo skoraj polovico vseh vernikov v ZDA. V homiliji minule adventne nedelje je povedal, da nam tudi danes skrivnost prave sreče razodeva Jezus: »Prava sreča ni v posedovanju stvari, ampak pride iz darovanja. Najdragocenejše, kar lahko podarimo, je, da darujemo sebe, svoj čas, darove in kar imamo, za služenje drugim ljudem, začenši v naših družinah.«

Drugi je anglikanski teolog, ki se je spreobrnil v katoliško vero in bil sredi oktobra letos razglašen za svetnika, sv. John Henry Newman. Nekateri ga imajo za največjega katoliškega teologa po Tomažu Akvinskem, in celo menijo, da bi ga morali razglasiti za cerkvenega učitelja.

Najdragocenejše, kar lahko podarimo, je, da darujemo sebe.

Med vidnimi katoličankami je Pakistanka Asia Bibi, ki je zaradi lažne obtožbe o žaljenju Mohameda skoraj 10 let preživela v samici. Pred dobrim letom jo je sodišče oprostilo. Ves ta čas je vztrajala, da je nedolžna in javno izražala svojo vero v Kristusa.

Kendrick Castillo je srednješolec, ki je 7. maja žrtvoval svoje življenje za svoje vrstnike. Uprl se je strelcu, ki je izvedel morilski pohod na šoli v Koloradu. Bil je vdan in dejaven katoličan, skupaj z očetom, članom združenja Kolumbovih vitezov, je prostovoljno služil pomoči potrebnim.

Po mnenju Američanov si svoj prostor med vidnimi katoličani zasluži tudi vrhovni sodnik Clarence Thomas, ki se je v 28 letih dela uveljavil kot neutruden zagovornik nerojenih otrok, nasprotnik kontracepcije in splava ter goreč podpornik pravic Afroameričanov.

Na seznamu so še frančiškanska tretjerednica, žena, mati in babica, ki je pred 40 leti pomagala ustanoviti Narodno katoliško partnerstvo za invalide Janice Benton, sestra Stephanie Baliga, ki s tekom na maratonih zbira sredstva za pomoč najbolj ubogim, in Robert P. Lockwood, ki je umrl pred letom dni, skoraj trideset let pa je bil pisec in kolumnist založbe Our Sunday Visitor.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...