Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Obhajilo na roke (foto: Rok Mihevc)
Obhajilo na roke | (foto: Rok Mihevc)

V italijanskih cerkvah brez pozdrava miru, obhajilo samo na roke, kropilniki so pokriti ...

Cerkev po svetu | 24.02.2020, 10:54 Petra Stopar

Potem ko so v italijanski deželi Furlanija – Julijska krajina začeli veljati izredni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, je morala tudi tamkajšnja škofija ukiniti vse javne dogodke, kot so kateheze, srečanja, molitve, krsti in poroke.

Kot nam je povedal župnik v Štandrežu in škofov vikar za Slovencev v Gorici Karlo Bolčina, glede pogrebov natančnih navodil še ni, čeprav po navodilih goriške občine jutri ne sme biti pogrebov v cerkvi. »Lahko imam samo v poslovilni vežici kratek obred in zatem takoj pokop ali pa takoj upepelitev,« pravi.

»Cilj vsega tega je, da bi bilo čim manj oziroma nič stika med ljudmi,« je pojasnil. V Furlaniji – Julijski krajini sicer po zadnjih podatkih še ni zabeleženih okužb. Kljub temu že včeraj v mnogih cerkvah, tudi v Štandrežu, niso imeli pozdrava miru, obhajilo so delili samo na roke, obenem so pokrili blagoslovljeno vodo v kropilnikih.

Na severu Italije so zaradi novega koronavirusa zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah. Tam so danes zaprti številni muzeji, znamenita operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo. V Milanu je zaprt večji del znamenite katedrale, tam so tudi odpovedane vse maše. Ta teden do nadaljnjega tudi ne bo prireditev v milanski Scali.

Italijanska vlada je že v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. Število okuženih v celotni državi je preseglo 180, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija.

Cerkev po svetu, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.