Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Alojz Kovšca (foto: ARO)
Alojz Kovšca | (foto: ARO)

Kovšca: Bolje je, da se formira vlada iz strank, ki so sedaj v parlamentu

Slovenija | 19.02.2020, 08:51 Tone Gorjup

»Mislim, da je bolje, da se formira vlada iz strank, ki so sedaj v parlamentu. Iz preprostega razloga: sodeč po razmerju sil, ki ga sam zaznavam na terenu, bi z volitvami spet dobili status quo.« Tako je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca za Radio Ognjišče odgovoril na dilemo ali predčasne volitve ali nova koalicija. Ob tem pa je vseeno poudaril, da mora politika spremeniti odnos do podjetništva.

Kovšca je v pogovoru za spletni portal Domovina.je spomnil na razmerje sil, ki ga zaznava, saj ima v sedanji vlogi vpogled v veliko različnih družbenih skupin. Za naš radio pa je pojasnil, da si Slovenija, v takšnih pogojih, kot sedaj vladajo v Evropski uniji »ne more privoščili od pol leta do leto dni prostega hoda za sestavljanje nove koalicije, za vzpostavljanje novih struktur po ministrstvih, ker bomo zamudili najprej sprejemanje evropske finančne perspektive, zamudili bomo pri črpanju sredstev, ki so nam na voljo, dobili bomo ali levo ali desno šibko vlado in za tovrstne eksperimente Slovenija nima ne časa, ne denarja in ne energije«.

Iz teh razlogov se Alojz Kovšca zavzema za sestavo nove vlade iz poslancev, ki jih trenutno imamo. Prepričan je tudi, da mora politika spremeniti svoj odnos do podjetništva, ki je v svetu gonilo razvoja, zagotavlja pa tudi delovna mesta in skrbi za standard družbe. Pri nas pa ima podjetništvo pogosto negativen prizvok. Alojz Kovšca je še dodal: »Mislim, da bi bilo prav, da se kot družba poglobimo vase in vprašamo, kdo je pravzaprav v tej državi tisti, ki ustvarja nova delovna mesta, ki izboljšuje delovne pogoje in dviga standard? Ko si odgovorimo na to vprašanje mislim, da se lahko premaknemo za korak naprej k bolj svetli prihodnosti.«

Slovensko družbo po njegovih besedah najbolj obremenjuje nizka produktivnost. Pa ne zaradi nedelavnosti ljudi, ne zaradi nesposobnosti menedžerjev. Razlog je nespodbudno in nepredvidljivo poslovno okolje. Bo tisti, ki več dela, imel le višje davke ali bo lahko tudi vlagal v razvoj in nekaj od tega imel? Ali je bolj pustiti vse skupaj in iti v tujino? Na to bo morala odgovoriti tudi politika.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.