Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Državni zbor (foto: dz-rs.si Martina Čuk)
Državni zbor | (foto: dz-rs.si Martina Čuk)

Hvalica: Predčasne volitve bi odplavile nekatere stranke

Slovenija | 18.02.2020, 11:56 Andrej Šinko

Pogovori o oblikovanju koalicije med SDS, NSi, SMC in DeSUS se nadaljujejo, konec tedna pa bo najverjetneje znano, ali bomo šli na predčasne volitve. Predstavniki strank naj bi še vedno bili zgolj pri pogajalskih izhodiščih, medtem, ko se o kadrovskem razrezu uradno sploh naj še ne bi pogovarjali.

Nekdanji poslanec Ivo Hvalica ne verjame, da bo prišlo do oblikovanja vlade, ampak meni, da bomo morali na predčasne volitve. Vseeno pa ne izključuje presenečenj. »V politiki se lahko zgodi čisto vse, karkoli. Napovedovanje v politiki je težje kot napovedovanje ob ruleti, ker tam je toliko številk, tukaj pa je možno vse od a do ž.«

Položaj SDS je trenutno izjemen, saj je stranka ogromno pridobila s konstruktivno držo pri pogovorih o oblikovanju nove vlade. »Janez Janša je pravzaprav zmagal že s političnim PR-om pred predčasnimi volitvami,« meni Hvalica in ocenjuje, da bi SDS z vlado v sestavi z DeSUS in SMC imela precej težav.

Podobno kot premier Šarec, ki je zaradi tega odstopil. »Mislim predvsem, da so ga te male strančice izsiljevale. Nekaj je povedal med vrsticami, da so se obnašale kot, da imajo 30 poslancev, imajo pa jih štiri pet.«

Po predčasnih volitvah bi v državnem zboru prišlo do političnega očiščenja, meni sogovornik in dodaja, da »bodo te volitve odplavile SMC, SAB in Jelinčiča, morda tudi DeSUS.« To pa bi omogočilo tudi precej lažje sestavljanje vlade.

Hvalica je prepričan še, da so v LMŠ Šarčev odstop slabo premislili. Ker je vlado razpustil v času visoke gospodarske rasti in sprejetega proračuna, pa bi se mu to lahko maščevalo.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.