Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Katoliška Cerkev)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Katoliška Cerkev)

Nadškof Zore: Želim si svobodnih in odgovornih laikov

Cerkev na Slovenskem | 04.02.2020, 10:11 Marjana Debevec

Kakšno vizijo ima Cerkev v sodobnem sekulariziranem času? Naša krajevna Cerkev si je zadala petletni načrt, v katerem išče načine, kako vero posredovati mlajšim rodovom. Letos pozornost namenjajo tistim, ki spremljajo birmance, prihodnje leto bodo v središču mladi. O teh temah in tudi o tem, kako naj duhovniki in laiki v prihodnje bolje sodelujemo, je na Nikodemovih večerih v Novem mestu spregovoril nadškof Stanislav Zore.

Pred nami so volitve novih članov župnijskih pastoralnih svetov

Nadškof Stanislav Zore je v pogovoru v Novem mestu spregovoril o tem, kakšne laike bi si želel imeti za svoje sodelavce. »To, kar meni zelo, zelo hodi po glavi, moja želja, tudi moja molitev je: osvobojeni laiki. Laiki, ki svojo vero doživljajo kot osvobajajočo, in jo zato živijo sproščeno. Ne napadalno, mi nismo poslani, da premagamo svet. Mi smo poslani, da evangeliziramo svet,« je poudaril nadškof Zore. Obenem pa si želi tudi odgovornih laikov v svojem občestvu. »Kristjan ne more v cerkev, v župnijo priti, oprostite, kot na občino ali v neko servisno postajo. To ni občestveno. Pač pa kot kristjan, ki se zaveda, da tudi on gradi to občestvo«.

Ali znamo laiki in duhovniki slišati drug drugega?

To je po besedah nadškofa Zoreta vedno izziv. Tako eni kot drugi so zelo različnih značajev in sposobnosti. »Zato je naloga vseh, duhovnika in laikov, da se učijo tega skupnega delovanja. Ker tega dostikrat iz družine ne znamo. Tam sem jaz eden izmed tistih, ki skupaj iščemo rešitve, skupaj razmišljamo o dovolj široko pastoralnih vprašanjih naše župnije. Ker dostikrat se mi zdi, da se ustavimo bolj ali manj pri tistih, ki se zbirajo v cerkvi, župnija pa je tudi tisti, ki ga ne bo nikoli v cerkev. Mi moramo razmišljati o njem.« Kar zadeva statistike, ki bi nas včasih lahko potrla", je nadškof Zore spomnil, da je treba pogledati širše. Na nekem področju številke namreč lahko padajo, na drugih pa rastejo. Posebej je omenil število oratorijev po vsej Sloveniji in vse večjo pristojnost župnijskih pastoralnih svetov.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...