Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Luka Debevec Mayer (foto: Jože Bartolj)
Luka Debevec Mayer | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost Luka Debevec Mayer: Moja največja dota je slovenstvo

Slovenci po svetu | 20.01.2020, 10:04 Jože Bartolj

Luka Debevec Mayer se je rodil v Buenos Airesu slovenskim staršem. Mama Ljubljančanka Marica Mayer, kot amaterska igralka in režiserka ter oče Lojze, kot zborovski pevec, sta vplivala na Lukovo zanimanje za kulturo, glasbo in nastopanje. Pri petih letih je prvič stal na odru Slovenskega doma v Argentini. Tamkajšnja Slovenska skupnost je bila vedno močno povezana s kulturo, vero in jezikom, zato so bile sobote in nedelje v znamenju slovenske šole, zborov in cerkve.

Luka je študiral filozofijo na Argentinski katoliški univerzi in solopetje na Umetniški Akademiji slavnega Teatra Colón. Njegov glas je nekaj posebnega. Ima izreden razpon, tako v tonu kot glasnosti. Neki kritik je zapisal: »Vrhunski pevec z argentinskim temperamentom in slovenskimi koreninami.« Vse to ga uvršča med najboljše basiste na svetu. Nastopa z vodilnimi orkestri v najvažnejših dvoranah Južne Amerike, kjer pretežno razvija pevsko kariero. Argentinsko združenje glasbenih kritikov mu je trikrat doslej, v sezoni 2004, nato 2009 in 2014 podelilo nagrado za najboljšega pevca Argentine.



"Skromni posrednik Božje lepote"

Vsako leto v adventnem času pa se vrača v domovino svojih staršev. Teh turnej je bilo že več kot 25. Tu in v zamejstvu nastopa predvsem po cerkvah s programom sakralne glasbe. V enem izmed intervjujev je dejal, da se je vanj že zelo zgodaj vtisnilo spoznanje, da sta slovenskemu človeku prirojeni molitev in pesem. To dvoje ga najbolj zaznamuje. Tudi zato se Luka Debevec Mayer slovenskih korenin ne boji priznati, pravi pa tudi, da je njegov talent Božji dar, sam pa je da je „le skromni posrednik Božje lepote".


"Kamorkoli grem po svetu, povem, da sem Slovenec. Največja dota, najplemenitejša duhovna vrednota, ki sem jo prejel od staršev, je slovenstvo. Tega mi nihče ne bo mogel odvzeti, čeprav sem kot pevec svetovni popotnik, državljan sveta." Leta 2018 je v Sloveniji izšla njegova prva zgoščenka, pod imenom "V živi spomin" in iz te zgoščenke smo v oddaji Naš gost slišali tudi tri pesmi.

Slovenci po svetu, Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...