Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Draga Gelt (foto: Matjaž Merljak)
Draga Gelt | (foto: Matjaž Merljak)

Naš gost: Draga Gelt

Slovenci po svetu | 09.11.2019, 18:00 Matjaž Merljak

Folklora, gledališče, poučevanje slovenščine, popis dosežkov Slovencev v Avstraliji, slikanje, pisanje pesmi - vse to so dejavnosti Drage Gelt iz Melbourna. Ko je v Ljubljani končala učiteljišče, zanjo ni bilo prostora, saj ni bila 'primerna kandidatka'. Pot jo je nato vodila v Nemčijo in leta 1968 je prispela v Avstralijo.

Rodila se je kot osma hčerka v Setnikarjevi družini v vasi Dobrova pri Ljubljani. Po prihodu v Avstraljo se je takoj vključila v kulturno delo in učila na slovenski šoli. Ustanovila je folklorno skupino in sodelovala pri dramski skupini v verskem središču v Kew.

Učila je slovenščino na srednji šoli - Saturday School of Modern Languages in pozneje na Monash univerzi kot ilustratorka in tehnična risarka s pomočjo računalnikov. Zatem je učila na slovenski šoli Slovenskega društva Melbourne, kjer vsa leta vodi folklorno skupino.

Kot slikarka sodeluje na slikarskih razstavah Slovencev v Melbourne, Albury-Wodonga, v Canberri in Sydneyu. V glasilih Misli, Vestnik in Slovensko Pismo (ASK) objavlja članke in črtice.

Draga Gelt v studiu RO
Draga Gelt v studiu RO © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu, Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju