Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Janko Jarc - Smiljan (foto: Jože Bartolj)
Janko Jarc - Smiljan | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost Janko Jarc – Smiljan

Naš gost | 23.10.2019, 11:22 Jože Bartolj

Naš gost je bil tokrat pisatelj in vzgojitelj Janko Jarc, ki je dolga leta pisal zgodbe v mesečnik Ognjišče pod psevdonimom Smiljan. Pred skoraj sedmimi leti je izšla njegova knjiga "Samo še pet minut" v kateri je zbranih 54 zgodb iz Ognjišča, ki so izhajale od leta 1970 do 2005.

Pogovor z gostom smo začeli v njegovi mladosti. Izhaja iz Ljubljane, rojen je bil v času vojne vihre leta 1944. Stanovali so na Žalah, kjer je bil njegov oče kamnosek. Kasneje so se preselili na Ježico, kjer sta bila z bratom aktivna v župnijskem življenju. Končal je srednjo šola za lesarstvo, potem pa se je vpisal na Pedagoško akademijo, študiral pa je tudi teologijo.

V poklicnem življenju se je sprva ukvarjal z mladimi, ki so imeli motnje vedenja in osebnosti. Sprva je služboval v Prehodnem mladinskem domu, kasneje pa vrsto let v Dijaškem domu na Taboru kot vzgojitelj in pomočnik ravnatelja …

Janko Jarc je sicer prvi neduhovnik, ki je pisal za revijo Ognjišče pod psevdonimom Smiljan. Začel je leta 1969, ko je v rubriko Živo bogoslužje poslal prvo zgodbo. Bila je objavljena, zato je napisal novo in jo spet poslal. Zanimivo je, da je šele po objavi tretje zgodbe dobil iz Kopra prvi odgovor in zatem spodbudo naj piše še naprej.

Naš gost nam je razložil tudi zakaj je pisali pod psevdonimom. Danes je to lahko modna muha, ampak takrat je bila to zavestna odločitev, kajti kot učitelj ne bi mogel sodelovati pri katoliškemu tisku. Pritisk ateistične oblasti na učitelje je bil premočan in še leta 1985, ko je za božič prebral berilo v domači cerkvi, mu je kolegica očitala, kaj se gre, saj bo ostal brez službe … V pogovoru smo izvedeli tudi, da je njegova žena prav tako sodelovala pri pisanju. Bila mu je prva literarna kritičarka. Tudi psevdonim Smiljan je pravzaprav premetanka in okrajšava njunih imen. Ljudje so njegove kratke zgodbe radi brali in tudi odzivi so bili zelo dobri. Janko Jarc pravi, da so vse njegove zgodbe nastale iz življenja. „Ne znam pisati izmišljenih zgodb!“ V veliko zadoščenje mu je bilo, ko je izvedel, da so nekatere zgodbe ljudi tudi osebnostno oblikovale v verskem smislu.

Knjiga samo še pet minut
Knjiga samo še pet minut © ARO

Janko Jarc je leta 2012 izdal knjigo objavljenih zgodb iz Ognjišča od leta 1970 do 2005. Štiriinpetdeset jih je zbranih v njej in zdaj čakamo na drugo knjigo, kjer jih bo še enkrat toliko.

Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...