Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec

Naš gost: Lojze Ljubič

24.09.2019, 21:53 Jure Sešek

Zgodba sobotne oddaje „Naš gost“ je začela nastajati med minulim radijskim kolesarjenjem, našim romanjem „Od Marije do Marije“, ko smo v Stični presenetili prijatelja Radia Ognjišče, ki se je že tisti petek izkazal za izvrstnega sogovornika, predvsem pa človeka, ki je res veliko storil za svoj kraj, Stično, tamkajšnje ljudi in cistercijanski samostan. Z velikimi črkami in pomembnimi dosežki se je Lojze Ljubič zapisal tudi v zgodovino gasilstva na Slovenskem.

Leta 1950 je vstopil v gasilske vrste, vsa leta opravljal številne naloge, bil vedno pripravljen pomagati in še danes ostaja gasilec s srcem in dušo, zgled vsem gasilcem. S svojim delom je veliko pripomogel k razvoju gasilstva v celotni Sloveniji. V času njegovega predsedovanja občinskim gasilskim zvezam je bilo zgrajenih 26 novih gasilskih domov, veliko je bilo obnovljenih, vsa so dobila tudi sodobna gasilska prevozna sredstva.

Od leta 1949 naprej je v Slovenijo preko osebnih poznanstev pripeljal preko 20 motornih brizgaln Rosenbauer, vse brez carinskih pristojbin, čeprav je bilo to v tistih časih skoraj nemogoče. Lojze Ljubič je idejni avtor projekta gasilskih odlikovanj v Sloveniji. Danes je častni član več PGD iz Slovenije in mnogih iz tujine. Za svoje delo je prejel vrsto priznanj in odlikovanj. Bil je pobudnik mnogih akcij v Stični, tudi tiste, ko je pripeljal četo vojakov, ki so spali v samostanu in mesec dni zastonj kopali jarke za telefonu. Lojze Ljubič je glavni pobudnik ustanovitve KD Godba Stična, skupaj s Tonetom Kozlevčarjem pa tudi srečanja godb v Stični.

Lojze Ljubič v pogovoru z Juretom Seškom
Lojze Ljubič v pogovoru z Juretom Seškom © Rok Mihevc
Vpet je bil, in je ponekod še vedno, v mnoge različne dejavnosti. Bil v organizacijskem odboru za jugoslovanske dirke v Motokrosu na Gradišču nad Stično, bil dolgoletni član pripravljenega odbora Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, organizator asfaltiranje ceste med Stično in Ivančno Gorico, pobudnik gradnje srednješolskega centra Josip Jurčič in OŠ Stična na ozemlju KS Stične.

Tu je tudi zahtevna in zanimiva zaposlitev in prava ljubezenska zgodba, ko gospod Ljubič pričuje o zakonu, o ljubečem zakonu s soprogo, ki je pred leti sklenila življenjsko pot. Z njo je napolnil naša srca na kolesarjenju, odkrito pa spregovoril tudi v oddaji Naš gost.

Na radijskem kolesarjenju smo presenetili gospoda Ljubiča.
Na radijskem kolesarjenju smo presenetili gospoda Ljubiča. © Rok Mihevc

Lojze Ljubič nas je obiskal na Stični mladih.
Lojze Ljubič nas je obiskal na Stični mladih. © Rok Mihevc

 

 

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Naš gost
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...