Petra StoparPetra Stopar
Leto 2020 (foto: Pixabay)
Leto 2020 | (foto: Pixabay)

Začetkov kolikor hočemo!

Duhovnost | 06.01.2020, 09:58 Rok Mihevc Blaž Lesnik

Prelom s starim in začetek novega vedno izzove izzive, ambicije in pa tudi strahove ali celo ravnodušnost. Človek lahko v vsem tem raste samo v odnosu. Odločitev, vztrajnost in molitev so ključne besede v pestri paleti odzivov na nove začetke. Z nami o tem je v oddaji Za življenej razmišljal frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

Ljudje, ki se bojijo novih začetkov
Začetki so povezani z našo notranjostjo in našim odnosom do sveta in drugih. Ali je mogoče na novo začeti zgolj z lastnimi močmi ali gre to le v odnosu z drugim človekom? »Vedno gre odnosno s sočlovekom, Bogom, ljudi, ki jih imamo radi in z njimi ustvarjamo vsak dan. So ljudje, ki sploh ne morejo začeti ničesar znova in se bojijo vsakega novega začetka, so ljudje, ki živijo v čisti preteklosti in ne vidijo jutrišnjega dneva.«

Kaj človek sploh naredi v novem začetku?
Ogromno. Ogromno je hrepenenj, ljudje si predstavljamo, da bo vse novo in drugačno, a to se ne uresniči samo od sebe. Moramo vstopiti v nov dan in začeti znova. Soočeni smo z novimi začetki, ker rastemo. Posledice začetkov pa lahko zelo bolijo. Najtežje je takrat, ko je notranja stiska tako močna, da ne moreš naprej.

Začetkov kolikor hočemo!
Če se zakonca med seboj spreta in živita leta s tem nemirom in bolečino so novi začetki res težavni. Vedno znova iščeta jabolko spora ... So ljudje, ki jih je strah novega dne, so ljudje, ki ne bi živeli in se omamljajo z zasvojenostmi, da jim ne bo treba gledati vsakdana. Ogromno je osamljenih ljudi, ki mogoče upajo, da bo to leto prelomno. So ljudje, ki se želijo poročiti in se sprašujejo, ali je to res to, kar si želijo. Začetkov kolikor hočemo!

P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec
p. Christian Gostečnik © Rok Mihevc

1.1. samo prehod novega leta ali priložnost za prelomni trenutek?
Lahko je 1.1. samo prehod novega leta, lahko pa je v naši notranjosti, če se res tako odločimo, prelomni trenutek. Lahko prekinemo odnose, ki so nas zasvajali in bomo začeli nekaj novega. Lahko se samo zasanjamo ob tem in ta evforija traja do nove realnosti delovnika, lahko pa je odločitev novoletnega jutra izjemna priložnost za to. Oče lahko skupaj zbere družino in uvede spremembe, lahko se sodelavec odloči, da bo prijazen do drugih, starejši osamljeni se lahko odloči, da bo poživil stare odnose in začel nekaj novega delati, zakonca se lahko odločita, da bosta bolj vesela drug drugega... Prav ta nova doživetja ustvarjajo novo ozračje. Novosti prihajajo same po sebi, naša odločitev pa je, ali jih sprejmemo ali ne.

Več pa v posnetku oddaje!

Duhovnost, Za življenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.