Petra StoparPetra Stopar
Vojaki (foto: Unsplash)
Vojaki | (foto: Unsplash)

Papež svari, da bi napetost med ZDA in Iranom prerasla v kaj večjega

Svet | 09.01.2020, 13:52 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes znova izrazil zaskrbljenost zaradi naraščanja napetosti med ZDA in Iranom. V nagovoru veleposlanikom, ki so akreditirani pri Svetem Sedežu, je omenil še druge spore, tudi pozabljene ali zamrznjene, govoril je o spolnih zlorabah, okolju in pomenu solidarnosti v Evropi. Trenutno ima s Svetim sedežem diplomatske odnose vzpostavljenih 183 držav.

Čeprav se je novo leto začelo z napetostmi in nasiljem, ne smemo izgubiti upanja, je dejal papež, ki je sicer v nagovoru naštel številna območja konfliktov po svetu. »Še posebej so zaskrbljujoča znamenja, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda, potem ko se je dvignila napetost med Iranom in ZDA. To na trdo preizkušnjo postavlja počasen proces obnove v Iraku in ustvarja osnovo za obsežnejši konflikt, ki bi ga vsi radi preprečili. Znova pozivam vse strani, naj se izognejo naraščanju napetosti in ohranjajo prižgan plamen dialoga in samonadzora, v polnem spoštovanju mednarodnega prava.«

V 7-strani dolgem govoru je papež večinoma naredil prerez lanskega leta in osvetlil več ključnih tem, ki jim bo pozornost namenjal tudi v letošnjem letu. Ena od teh tem so tudi spolne zlorabe. »Gre za zločine, ki žalijo Boga, povzročajo fizično, psihološko in duhovno škodo žrtvam in življenju celotne skupnosti,« je dejal papež in spomnil na srečanje predsednikov škofovskih konferenc februarja lani na to temo. Poudaril je tudi pomen vzgoje in za 14. maja napovedal svetovni dogodek na temo: Obnova globalnega vzgojnega načrta.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Siciliani-Gennari/SIR
Frančišek se je v 40-minutnem govoru lotil še veliko drugih tem: pozval je k dolgoročnim rešitvam v zvezi z begunci. Opozoril je, da je Sredozemsko morje še vedno pokopališče. Razmere v Jemnu in Libiji ustvarjajo ploden teren za trgovino z ljudmi. Nemalo besed je izrekel o podnebnih spremembah, v zvezi z Evropsko unijo pa je dejal, da ostaja zagotovilo razvoja, a pri tem ne sme izgubiti smisla za solidarnost.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.