Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Vladni davčni paket prinaša le kozmetične popravke

Slovenija | 23.10.2019, 00:15

Davčni paket, ki ga je pripravila vlada, je naletel na širok odmev. A ne zaradi resnih posegov. Minister za finance Andrej Bertoncelj sicer poudarja, da bodo spremembe zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov in o davčnem postopku prinesle razbremenitev stroškov dela in posledično vodile v povečanje konkurenčnosti gospodarstva. A s tem se marsikdo ne strinja.

"To so kozmetični popravki," je bil v pogovoru za Radio Ognjišče jasen davčni svetovalec mag. Ivan Simič. "Zgodilo se je le zvišanje neto plač pri fizičnih osebah, a gospodarstvo ni razbremenjeno, saj ni prišlo do zmanjšanja prispevkov ne na strani delojemalcev ne na strani delodajalcev."

Da vlado omejuje javnofinančna slika, je le priročen izgovor

Vlado naj bi omejevala javnofinančna slika. Takšnemu pojasnilu po besedah mag. Simiča lahko nasedejo le tisti, ki se ne spomnijo, kaj se je dogajalo pred letom dni. "Vlada je zvišala plače javnim uslužbencem in naredila približno 200, 300 milijonov veliko luknjo. Če to takrat ni bil problem, ne vem, zakaj zdaj išče izgovore. Ti izgovori so politični način opredelitve nekega problema, da lahko rečeš, da bi nekaj naredil, a tega ne moreš zaradi okoliščin."

Obsežnejše reforme z Levico ob boku niso mogoče

Kako globoko bi morala vlada poseči v davčne zakone, da bi lahko govorili o konkretnih spremembah, ki bi prinesle konkretne učinke? "Lotiti bi se morala obsežnejše reforme, a to v trenutku, ko ima ob sebi Levico, ni mogoče." Ukrepi bi namreč morali biti takšni, da bi država privabila tiste, z višjimi dohodki. "Tega pri nas za zdaj ne zmoremo, saj je Levica a priori proti tistim, ki imajo višje dohodke, ne glede na to, da plačujejo visoke davke," je dodal mag. Simič.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...