Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar

Sveti sedež pred bankrotom?

22.10.2019, 15:48 Marta Jerebič

Vodja urada za upravljanje vatikanskega premoženja je ob takšnih hipotezah kratek in jasen – ne držijo. Zavrnil je tudi trditve o nepreglednem vodenju financ, obstoju tajnih in šifriranih računov ter dvojnem vodenju knjigovodstva.

Pisanje o vatikanskih financah je postalo že šport. Ali so informacije resnične ali ne, ni pomembno. S temi besedami je italijanski katoliški dnevnik Avvenire pospremil trditve novinarja Gianluigija Nuzzija, ki se vatikanskih financ znova loteva v svoji novi knjigi.

Nuzzi trdi, da Sveti sedež slabo upravlja z nepremičninami in da gre od Petrovega novčiča zgolj 20 odstotkov za revne. V resnici pa: »20 odstotkov vsega premoženja je Petrov novčič in 20 odstotkov gre za revne,« pojasnjuje škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina.

Tako nepremičnine kot denar, ki se steka od darov, upravlja urad APSA. Njegov vodja škof Nunzio Galantino je v pogovoru za Avvenire pojasnil, da je APSA leto 2018 redno upravljanje premoženja končala z več kot 22 milijoni evrov plusa. Negativni knjigovodski izkaz pa je posledica reševanja neke katoliške bolnišnice in njenih zaposlenih.

Nikakor ne gre za domnevni bankrot, dvojno knjigovodstvo, šifrirane ali tajne račune, je bil jasen Galantino. APSA se trenutno osredotoča na pregledovanje izdatkov, kot to počnejo v neki normalni družini ali državi, je dejal.

Honduraški kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga je v intervjuju za časnik La Repubblico priznal, da so se donacije sicer zmanjšale, da pa ima Sveti sedež tudi druge pomembne finančne vire. Meni, da so poročila o bankrotu del strategije za diskreditacijo Vatikana in da se med sinodo o "odločilnih temah" skuša pozornost preusmeriti na druge teme.

Knjiga novinarja Nuzzija je na police knjigarn prišla danes. »Nuzzi išče precej svoje slave, povejmo po resnici. Nuzzijeva knjiga je samo oblika, kako lahko prodajamo knjige in kako zaslužimo ob tem, ne da bi se ob tem vprašali, ali berem oziroma še prej, pišem resnico,« je še dejal Karlo Bolčina.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Duhovniki (photo: Cathopic) Duhovniki (photo: Cathopic)

Se bodo mladi fantje odzvali Božjemu klicu?

V teh dneh na novo poslanstvo odhajajo novomašniki, obenem pa se odpirajo vrata tistim fantom, ki čutijo, da jih Bog kliče v duhovništvo, ali pa se sprašujejo, če je to njihova pot. Lansko leto ...