Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Požar, gozdovi (foto: Wikipedia)
Požar, gozdovi

Papež Frančišek kritičen do požiganja gozdov v Amazoniji

Svet | 06.10.2019, 14:54 Andrej Šinko

V baziliki sv. Petra v Vatikanu se je s slovesno mašo začelo zasedanje izredne škofovske sinode za Panamazonijo. Sinodalni očetje, zbrani ob nasledniku apostola Petra, bodo tri tedne razmišljali o poslanstvu Cerkve v Amazoniji, o evangelizaciji in pospeševanju celostne ekologije.

Papež Frančišek je spomnil na apostola Pavla, največjega misijonarja v zgodovini Cerkve, ki s svojim priporočilom Timoteju, pomaga na pravi način živeti sinodo tudi danes v skupni hoji, v občestvu. Priporoča mu namreč, naj razplamti Božji milostni dar, ki ga je prejel po polaganju njegovih rok (prim. 2 Tim 1,6).

Sveti oče je sinodalne očete spomnil, da je njihovo škofovstvo Božji dar. Zanj namreč niso podpisali pogodbe, temveč so ga prejeli po polaganju rok, da bi potem sami roke dvigali h Gospodu in jih ponujali bratom. Prejeli so dar, da bi sami bili dar. »Daru ne kupujemo, ne zamenjujemo, ne prodajamo. Dar prejmemo in podarjamo.« je dejal papež Frančišek.

V nadaljevanju homilije je opozoril, da zvestoba prejetemu daru in poklicanosti terja od pastirja zavzetost za to, da bi se ogenj daru razplamtel, saj se ne vzdržuje sam od sebe in se lahko zaduši pod pepelom. Povezal je s konkretnim življenjem in dejal: »Če vse ostaja tako, kot je bilo, če iz dneva v dan govorimo »vedno smo delali tako«, se pod pepelom strahov in skrbi za ohranjanje dosedanjega, dar zaduši. Vendar pa se Cerkev nikakor ne more omejiti na pastoralo »ohranjevanja« za tiste, ki Kristusov evangelij že poznajo. Misijonska vnema je jasno znamenje zrelosti krščanske skupnosti. Cerkev je namreč vedno na poti, vedno v izhodu in nikoli zaprta sama vase. Jezus ni na svet prinesel lahnega večernega vetriča, temveč je na zemljo prinesel ogenj.«

Za tem je papež Frančišek opozoril, da je zvestoba novosti Svetega Duha milost, za katero je treba prositi v molitvi. Prosil je za dar drzne modrosti, da bo Cerkev v Amazoniji po tej sinodi prenovila svojo misijonsko vnemo. Božji ogenj namreč, kot dogodek z gorečim grmom, gori, a ne použiva. Je ogenj ljubezni, ki razsvetljuje, greje in daje življenje. Nato je opomnil k čuječnosti pred pohlepom novih kolonializmov. Ogenj podtaknjen zaradi uničevalnih interesov, kot ta, ki je pred kratkim pustošil v Amazaniji, ni evangeljski ogenj. Božji ogenj greje in privlači ter zbira v edinosti. Hrani se z medsebojno podelitvijo in ne z zaslužkom.

Ob koncu homilije je papež Frančišek vnovič spomnil, da je oznanjevanje evangelija osnovno merilo istovetnosti življenja in poslanstva Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...