Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
p. dr. Metod Benedik (foto: Jože Bartolj)
p. dr. Metod Benedik | (foto: Jože Bartolj)

Srce se ne boji - Slovenski mučenci 20. stoletja

02.09.2019, 11:58 Jože Bartolj

V nedeljo zvečer, po oddaji Moja zgodba, lahko prisluhnete novi rubriki Srce se ne boji – Slovenski mučenci 20. stoletja. Pripravlja jo kapucin p. dr. Metod Benedik, ki za Vatikansko Kongregacijo za zadeve svetnikov pripravlja slovenske žrtve komunizma in nacizma. Slovenski škofje so na seznam mogočih kandidatov za beatifikacijo uvrstili 27 oseb: 13 duhovnikov, 3 bogoslovce, eno redovnico in deset vernikov laikov. Ob tem smo se pogovarjali s p. Metodom Benedikom.

Zakaj govoriti o slovenskih mučencih 20. stoletja?

Zato, ker so tudi na slovenskem, kot tudi drugje v Cerkvi, vedno bili ljudje, ki so želeli biti dosledni kristjani, ki niso nikoli prenehali "prisluškovati" Gospodovi besedi in so jo želeli uresničevati. To so svetniki, ki so božjo besedo vzeli zares in so po njej živeli. Najdemo jih v vseh mogočih okoliščinah, stanovih in poklicih. Ti ljudje dokazujejo, da nobeno družbeno okolje, noben režim, nobena osebna okoliščina ne more preprečiti, da ne bi človek veroval, da ne bi v sebi nosil upanja v neminljivo večnost, da ne bi bil dober, pravičen, pošten. Ti ljudje s svojo zagledanostjo v neminljivost, ki jo svojim vernim zagotavlja Gospod, utrjujejo tudi druge v vztrajanju na poti v to vstajenjsko neminljivost. Posebno močni so v tem pogledu mučenci: njihove zagledanosti v neminljivost z Bogom ni mogla zastreti nobena grožnja, nobeno trpljenje, tudi smrti se niso ustrašili. Kako pomenljivo so jih poimenovali od najzgodnejše dobe krščanstva: martyres, priče, pričevalci vstajenja in večnega življenja. Ker s svojim zgledom tudi v nas krepijo vero in upanje, ker dokazujejo, da je kljub človeškim slabostim možno z božjo pomočjo iz sebe nekaj narediti, so nam vabljiv zgledi, se jim priporočamo, jih "obiskujemo". Če jih občudujemo v njihovi neizprosni doslednosti, se ob njih tudi navdihujemo in pridobivamo moč da bi mogli vztrajati na lastni poti.

P. Metod, vi za kongregacijo za zadeve svetnikov pripravljate slovenske žrtve komunizma in nacizma.

Že leta 1995 je izšla obširna knjiga Palme mučeništva, ki je prinesla življenjepise okoli 240 žrtev totalitarističnega nasilja. Izmed teh so slovenski škofje izbrali seznam mogočih blaženih. Na seznam kandidatov za beatifikacijo uvrstili 27 oseb: 13 duhovnikov, 3 bogoslovce, eno redovnico in deset vernikov laikov. Med njimi je največ škofijskih in redovnih duhovnikov, dva bogoslovca, dva študenta, štiri učiteljice, redovnica, redovni brat, dva kmeta, pravnik, mizar, gospodinja in gospodinjska pomočnica ter dijak. Umrli so nasilne smrti med drugo svetovno vojno ali po njej, v koncentracijskem taborišču ali doma, med opravljanjem službe, med kmečkim delom, po zaporih ali so preprosto izginili. Lani je Rim uradno potrdil seznam kandidatov, kot so ga predlagali škofje. Zdaj delo nadaljujejo posamezne komisije, ki to opravljajo po predpisih rimske kongregacije za zadeve svetnikov. Po rimskih predpisih gre za dva ločena postopka: eden za žrtve komunizma, drugi za žrtve nacizma.

Kako bodo potekale omenjene oddaje?

V vsaki oddaji, ki bo dolga približno pet minut bomo predstavili življenjepis enega slovenskega mučenca, z različnimi okoliščinami, ki so ga pripeljale do mučeniške smrti. Podobno življenjepisi že izhajajo v tedniku Družina, zdaj pa jih bomo poleg Radia Ognjišče objavili še na spletu. Prvega bomo predstavili duhovnika in profesorja Lamberta Ehrlicha, ki so ga škofje postavili na začetek seznama žrtev komunističnega nasilja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...