Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Umrl nekdanji zimbabvejski diktator Mugabe, ki je svojo državo pahnil v revščino

06.09.2019, 14:50

Umrl je Robert Mugabe, prvi predsednik Zimbabveja po osamosvojitvi te države v Afriki od Združenega kraljestva. Star je bil 95 let. Predlani ga je z oblasti odnesel vojaški udar. Zadnje mesece se je zdravil v Singapurju.

V Južni Afriki se je okužil z idejami marksizma

Mugabe se je rodil leta 1924 v takratni britanski koloniji Rodeziji. Starši so ga zapustili, odraščal je v katoliškem misijonu Kutama. Na študiju v Južni Afriki se je okužil z idejami marksizma, tam je srečal tudi veliko poznejših nacionalističnih voditeljev s črne celine. Po vrnitvi v Rodezijo si je prizadeval za njeno neodvisnost in zaradi tega približno deset let preživel za zapahi. Po odpravi britanske nadvlade in volitvah leta 1980 je postal premier nove države. Že tri leta pozneje je v Zimbabveju prišlo do krvave vojne, iz katere je kot zmagovalec izšel Mugabe. Razglasil se je za predsednika in na tem položaju ostal praktično do konca.

Vladavino začel spreminjati v diktatorski režim, država zdrsela v bedo

Sprva je bil zelo priljubljen, simpatije je užival tudi v mednarodni skupnosti, saj je napovedoval politiko rasne sprave ter celovito gospodarsko in socialno prenovo države. A svojo vladavino je začel vse bolj spreminjati v diktatorski režim in gospodarske reforme v družbene eksperimente, ki so se končali klavrno. Ob tem velja spomniti na zemljiško reformo, po kateri so bili s posestev nasilno pregnani belci, njihova zemlja je šla v roke neizkušenim Mugabejevim privržencem, kar je praktično uničilo kmetijski sektor. Ko so Zimbabve panično začeli zapuščati tuji vlagatelji, je država začela pospešeno lesti v bedo.

Kritike so pogosto izrekali tudi krajevni katoliški škofje

Mugabe je odgovornost za razmere pripisoval predvsem zaroti Zahoda in utrjeval oblast. Kritik ni dopuščal, čeprav so jo pogosto izrekali tamkajšnji katoliški škofje. Kdor mu je nasprotoval, je zelo hitro izginil, pogosto za vedno. Na volitvah je redno zmagoval s plebiscitarno podporo, vendar s pomočjo prevar. Ko je funkcijo skušal predati svoji drugi soprogi Grace, so ga leta 2017 odstavili njegovi najbližji sodelavci.

Korupcija in slabo upravljanje Zimbabve potisnila v lakoto

Mugabe je Zimbabveju z železno roko predsedoval 37 let. Državo je zapustil v razvalinah. Čeprav ima rodovitno zemljo ter nahajališča platine in litija, zaradi dolgoletne korupcije in slabega upravljanja strada. Kot še piše agencija AsiaNews, iz revščine, v katero jo je potopil, ne uspe izplavati, kar kažejo tudi zadnji podatki Združenih narodov. Na podeželju je revščina 84-odstotna, v mestih nekaj več kot 46-odstotna. Zimbabve beleži tudi 90-odstotno brezposelnost. Zato je težko razumeti zdajšnjega predsednika države Emmersona Mnangagwe, ki je ob smrti svojega predhodnika zapisal, da je bil ikona osvoboditve ter Panafričan, ki je svoje življenje posvečal emancipaciji in opolnomočenju ljudi. Dejstva namreč govorijo drugače.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...