Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Umrl nekdanji zimbabvejski diktator Mugabe, ki je svojo državo pahnil v revščino

Svet | 06.09.2019, 14:50

Umrl je Robert Mugabe, prvi predsednik Zimbabveja po osamosvojitvi te države v Afriki od Združenega kraljestva. Star je bil 95 let. Predlani ga je z oblasti odnesel vojaški udar. Zadnje mesece se je zdravil v Singapurju.

V Južni Afriki se je okužil z idejami marksizma

Mugabe se je rodil leta 1924 v takratni britanski koloniji Rodeziji. Starši so ga zapustili, odraščal je v katoliškem misijonu Kutama. Na študiju v Južni Afriki se je okužil z idejami marksizma, tam je srečal tudi veliko poznejših nacionalističnih voditeljev s črne celine. Po vrnitvi v Rodezijo si je prizadeval za njeno neodvisnost in zaradi tega približno deset let preživel za zapahi. Po odpravi britanske nadvlade in volitvah leta 1980 je postal premier nove države. Že tri leta pozneje je v Zimbabveju prišlo do krvave vojne, iz katere je kot zmagovalec izšel Mugabe. Razglasil se je za predsednika in na tem položaju ostal praktično do konca.

Vladavino začel spreminjati v diktatorski režim, država zdrsela v bedo

Sprva je bil zelo priljubljen, simpatije je užival tudi v mednarodni skupnosti, saj je napovedoval politiko rasne sprave ter celovito gospodarsko in socialno prenovo države. A svojo vladavino je začel vse bolj spreminjati v diktatorski režim in gospodarske reforme v družbene eksperimente, ki so se končali klavrno. Ob tem velja spomniti na zemljiško reformo, po kateri so bili s posestev nasilno pregnani belci, njihova zemlja je šla v roke neizkušenim Mugabejevim privržencem, kar je praktično uničilo kmetijski sektor. Ko so Zimbabve panično začeli zapuščati tuji vlagatelji, je država začela pospešeno lesti v bedo.

Kritike so pogosto izrekali tudi krajevni katoliški škofje

Mugabe je odgovornost za razmere pripisoval predvsem zaroti Zahoda in utrjeval oblast. Kritik ni dopuščal, čeprav so jo pogosto izrekali tamkajšnji katoliški škofje. Kdor mu je nasprotoval, je zelo hitro izginil, pogosto za vedno. Na volitvah je redno zmagoval s plebiscitarno podporo, vendar s pomočjo prevar. Ko je funkcijo skušal predati svoji drugi soprogi Grace, so ga leta 2017 odstavili njegovi najbližji sodelavci.

Korupcija in slabo upravljanje Zimbabve potisnila v lakoto

Mugabe je Zimbabveju z železno roko predsedoval 37 let. Državo je zapustil v razvalinah. Čeprav ima rodovitno zemljo ter nahajališča platine in litija, zaradi dolgoletne korupcije in slabega upravljanja strada. Kot še piše agencija AsiaNews, iz revščine, v katero jo je potopil, ne uspe izplavati, kar kažejo tudi zadnji podatki Združenih narodov. Na podeželju je revščina 84-odstotna, v mestih nekaj več kot 46-odstotna. Zimbabve beleži tudi 90-odstotno brezposelnost. Zato je težko razumeti zdajšnjega predsednika države Emmersona Mnangagwe, ki je ob smrti svojega predhodnika zapisal, da je bil ikona osvoboditve ter Panafričan, ki je svoje življenje posvečal emancipaciji in opolnomočenju ljudi. Dejstva namreč govorijo drugače.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...