Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Romarsko središče na Zaplazu (foto: p. Ivan Rampre)
Romarsko središče na Zaplazu

Marijino vnebovzetje je praznik upanja

| 15.08.2019, 15:34

Katoliška Cerkev danes obhaja praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in tudi dela prost dan. V večjih Marijinih svetiščih so maševali škofje. Molitvene ure in svete maše so potekale že na predvečer praznika. V ljubljanski nadškofiji je ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar sinoči daroval slovesno mašo v cerkvi Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem gradu, pomožni škof Anton Jamnik pa v cerkvi Marije Vnebovzete na Primskovem pri Kranju. Tam je po maši sledila tudi procesija s kipom Matere Božje.

Danes je bila osrednja praznična maša za ljubljansko nadškofijo na Brezjah. Nadškof in metropolit Stanislav Zore je spregovoril o upanju, ki ne ugasne. Prepričan je, da kadar živimo iz upanja, takrat smo na strani življenja, na strani človeka in njegovega dostojanstva, takrat smo na strani pravičnosti in spoštovanja; in vse to počnemo ne zato, ker bi bili proti komu, ampak z vsemi svojimi močmi, podprti z upanjem, skušamo izpolnjevati Božjo voljo in poslanstvo, ki nam je bilo zaupano.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je sinoči daroval sveto mašo v romarski cerkvi na Ptujski Gori in zbranim spregovoril o Maksimilijanu Kolbeju ter dodal.

»Marija nam kaže cilj našega zemeljskega potovanja, kaže nam smer, kamor potuje Cerkev in nas usmerja k eshatološkemu gledanju. Pravzaprav nam je to gledanje ponujeno pri vsaki sv. maši: mi gledamo na oltarju kruh. Brez vere vidimo samo kruh, v veri pa gledamo Kristusa, ki je že od stvarjenja sveta prisoten v stvarstvu, in postane na poseben način med nami navzoč v istem evharističnem kruhu. Še več: Temu posvečenemu kruhu pripadamo tudi mi, saj smo vsi njegovo telo. Njegovo telo pa ni zapisano smrti, ampak je telo, ki s smrtjo dokončno vstopa v Božjo slavo. Pomembno je, da verujemo, da smo s krstom postali del Jezusovega poveličanega telesa, saj prav s to svojo vero preraščamo to kar je zemeljsko in stopamo v to, kar je Božjega. Ko se danes veselimo Marijinega vnebovzetja, lahko na nek način rečemo, da zremo Marijo v Kristusovem objemu

Nadškof Alojz Cvikl je tudi danes maševal na Ptujski gori. Slovesno somaševanje z obnovitvijo izročitve slovenskega naroda Mariji je vodil ob 10. uri. Kot je poudaril, vsebina današnjega praznika napolnjuje z upanjem, "tudi če živimo v svetu, ki je večkrat zelo razburkan in živahen, tako zelo, da se naši upi večkrat razblinijo v nič". Dodal je, da današnji praznik jasno kaže, da je v ozadju vsega vendarle veliki načrt "božje ljubezni" in da se ta načrt uresničuje, četudi kdaj po naših merilih počasi, a vendar dosledno.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je v pridigi v Turnišču omenil tudi duhovnika Jožefa Klekla in njegove besede o nebeški Materi Mariji. »Dokler ima dete dobro mater, se ničesar ne sme bati. Mi pa ne, da imamo samo dobro mater, ampak imamo najboljšo Mater Marijo. Takšno, ki ne samo da hoče, temveč tudi lahko pomaga zato, ker je s svojimi priprošnjami vsemogočna. Kot nas učijo cerkveni očetje ter svetniki, za nas vse izprosi od Boga. Mir na svetu je zato tudi v njenih rokah.«

Omenil je tudi skorajšnji praznik združitve Prekmurja z matičnim narodom. V soboto se bomo, kot je dejal škof Štumpf, namreč v Beltincih pri sveti maši Bogu zahvalili, da so se naši slovenski predniki pred 100 leti združili z matičnim narodom. In ker so Prekmurski Slovenci močno zaupali v Marijino pomoč v takratnih težkih in negotovih časih, niso bili ležerni, pač pa so v svojem narodnem prebujenju vstali, da stopijo k matični domovini Sloveniji. In zato bo sveta podoba Marije pod Logom v soboto 17. avgusta poromala v Beltince. Škof se je ob tem zahvalil bratom minoritom in turniškim župljanom za veliko razumevanje in pripravljenost, da bodo spremljali Marijino milostno podobo v Beltince.

Tudi v koprski škofiji je slovesno. Koprski škof Jurij Bizjak je sinoči vodil somaševanje v Strunjanu, in sicer ob 507. obletnici prikazanja. Maši je sledila procesija z lučkami do strunjanskega križa za blagoslov ribičev, pomorščakov in morja, sledilo je nočno bdenje.

Slovesnost v Strunjanu
Slovesnost v Strunjanu © Ubald Trnkoczy

Upokojeni koprski škof Metod Pirih pa je sinoči slovesno mašo daroval v romarski cerkvi Matere Božje Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, sledila je procesija z Marijinim kipom okrog cerkve. Danes pa je v tej cerkvi slovesno somaševanje vodil škof Jurij Bizjak in opravil tudi obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji. Škof Pirih pa je danes dopoldne slovesno bogoslužje vodil na Sveti gori.

V novomeški škofiji so imeli slovesnosti v romarskem središču na Zaplazu. Včeraj so tradicionalno poromali s svečkami in Marijinim kipom s Čateža na Zaplaz, somaševanje na trgu pred cerkvijo je tako sinoči kot danes dopoldne vodil škof Andrej Glavan. Sinoči je v nagovoru med drugim dejal, da je prisotnost Marije v našem življenju pomembna, kot je pomembna mati v zemeljskem življenju svojih otrok. »Človek, ki v otroški dobi ni doživel prave materine ljubezni, še zlasti, če mu je ni nihče nadomestil, lahko vse življenje kaže duhovno okrnjenost in nosi posledice. To velja tudi za kristjana. Kdor hoče k Bogu mimo Marije, ki nam jo je njen sin na križu izročil za mater, bo dalj časa in težje hodil v veri in ne bo doživel tistega toplega vzdušja v odnosu do Boga, ki mora biti na prvem mestu v našem verskem življenju, če hočemo, da bo vera za nas nekaj osrečujočega. Marija je bližnjica, varna, najbolj gotova.«

V celjski škofiji so imeli slovesno procesijo z Marijino podobo in lučkami sinoči v Petrovčah, današnjo praznično mašo pa je daroval Izidor Pečovnik.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...