Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Izdelovanje ekoloških opek (foto: Slovenska karitas)
Izdelovanje ekoloških opek

Slovenija pomaga Ruandi pri razvoju najrevnejših predelov

26.07.2019, 11:55 Rok Mihevc

Če je kateri nevladni organizaciji mar za vzroke množičnih migracij, je to Karitas. Zaveda se, da je globalni razvoj še kako povezan z njimi, čemur prilagaja tudi svoje projekte pomoči. Slovenska karitas je zelo aktivna na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki ga je v tem času na poseben način okrepila, saj je vanj povabila tudi slovensko podjetje. Gre za gradbeno podjetje Damahaus iz Spodnjega Brnika, ki je podprlo razvoj revnega območja v Ruandi.

Slovenska karitas že dlje časa humanitarno dobro sodeluje s Karitas v Ruandi, lani pa se je v sklopu razpisov za mednarodno razvojno pomoč rodil triletni projekt z naslovom »Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi«.

Prispevek zunanjega ministrstva je 200.000 evrov, prispevek Slovenske karitas 21.400 evrov iz sredstev akcije Za srce Afrike, pomemben delež pa predstavlja tudi donacija Damahausa v vrednosti 17.000 evrov. Podjetje bo namreč preko Karitas v Ruando poslalo pet preš za izdelavo ekoloških opek. Svoje domove si bo z njimi lahko sezidalo šesto revnih družin iz dvanajstih lokalnih skupnosti.

A ker so za to potrebne tudi veščine, se te dni v Sloveniji na usposabljanju v podjetju Damahaus mudita dva sodelavca ruandske Karitas. Christophe Rukundo je za naš radio povedal: »V Ruandi imamo za gradnjo opeke iz blata, tu pa se s podporo Damahausa učiva, kako izdelati kakovostne sodobne glinene opeke. Kot sva videla, ni težko, hkrati pa tudi ni drago. To bo pomembno za nadaljnje delo v Ruandi, kjer bodo ljudje lahko gradili boljše hiše.«

A projekt je še veliko širši, saj se je začel s tem, ko so bili prebivalci v Karonge deležni izobraževanja o pridelavi kmetijskih pridelkov, v ta namen pa prejeli tudi drobnico, ki je pripomogla h gnojenju zemlje. Rezultat je izjemen, pravi Jana Lampe s Karitas. »Družine zdaj pridelajo več zelenjave in tudi lažje preživijo. Prej so bili otroci podhranjeni, zdaj niso več lačni. Tudi sončne celice z lučjo, ki smo jih namestili v hiše 350 družin – prej se otroci niso mogli učiti, ker je v Ruandi vsak dan noč po šesti uri in so imeli zelo slab učni uspeh, odkar so sončne celice, so v šoli zelo napredovali. Tudi ženske, ki so dobile učinkovite glinene peči, so prej morale kuhati na odprtem ognju in so porabile veliko več lesa in časa za pripravo hrane.«

V Karongi zato izražajo veliko veselje in neizmerno hvaležnost Sloveniji za to pomoč, ki na dolgi rok pomeni, da jim ni treba zapuščati svoje domovine. Daljšemu pogovoru o projektu za Ruando boste lahko prisluhnili v eni od naslednjih informativnih oddaj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...