Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Na svetu rekordno število notranje razseljenih in beguncev

19.06.2019, 10:26 Petra Stopar

Število notranje razseljenih oseb in beguncev po svetu je doseglo 70,8 milijona ljudi, kar je največ od ustanovitve Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) leta 1950, so sporočili iz UNHCR. To število se je lani povečalo za več kot dva milijona. Največ prošenj za mednarodno zaščito so prejele Združene države Amerike.

Največ novih razseljenih oseb gre po ugotovitvah UNHCR na račun Etiopije, saj na njenem jugu in zahodu divja etnično nasilje. Svoje domove je bilo prisiljenih zapustiti več kot milijon in pol Etiopijcev, večina jih je sicer ostala znotraj države.

Notranje migracije so na splošno velik problem celotne Afrike, je na februarskem obisku v sklopu projekta MIND v Ljubljani opozoril generalni tajnik Karitas Afrike Albert Mashika: »V DR Kongo imamo na primer najmanj 6 milijonov notranje razseljenih oseb in približno 600.000 beguncev iz drugih afriških držav. Na zemljevidu migracij v Afriki je narisanih veliko poti, ki vodijo iz severa proti jugu, saj na primer ljudje iz Zimbabveja, Mozambika, Etiopije, Eritreje in Bengala bežijo v Južno Afriko.«

Migranti, ki potujejo preko Sredozemlja, so le vrh ledene gore, je dodal. Razlogi? »Migrante imamo zaradi pomanjkljivih državnih politik, zaradi nepravilnega upravljanja z viri, pa tudi zato, ker podjetja iz Evrope in Azije izkoriščajo naše naravne vire, brez da bi pustili še kaj za naše prebivalce, zato odhajajo, da bi si poiskali varen dom, službo itd.« Kot je pojasnil, se je leta 2017 več kot polovica afriških migrantov preselila znotraj Afrike, četrtina jih je odšla v Evropo in ostali v Azijo ali Ameriko.

UNHCR pa še poroča, da sta lani množični beg iz države poleg Konga in drugih beležila tudi Venezuela in Južni Sudan. Breme za oskrbo ob tem pretežno nosijo najrevnejše države, saj se je vanje doslej zatekla tretjina celotne globalne populacije beguncev. Državi, ki sta jih lani gostili največ, sta sirska soseda Turčija in afganistanska soseda Pakistan, sledijo Uganda, Sudan in Nemčija. V ZDA pa bežijo prebivalci Srednje Amerike ter Venezuele. Med države z velikim številom novih prošenj za azil spadajo še države Južne Amerike, Jugovzhodne Evrope ter Nemčija, Francija in Kanada.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...