Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Na svetu rekordno število notranje razseljenih in beguncev

19.06.2019, 10:26 Petra Stopar

Število notranje razseljenih oseb in beguncev po svetu je doseglo 70,8 milijona ljudi, kar je največ od ustanovitve Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) leta 1950, so sporočili iz UNHCR. To število se je lani povečalo za več kot dva milijona. Največ prošenj za mednarodno zaščito so prejele Združene države Amerike.

Največ novih razseljenih oseb gre po ugotovitvah UNHCR na račun Etiopije, saj na njenem jugu in zahodu divja etnično nasilje. Svoje domove je bilo prisiljenih zapustiti več kot milijon in pol Etiopijcev, večina jih je sicer ostala znotraj države.

Notranje migracije so na splošno velik problem celotne Afrike, je na februarskem obisku v sklopu projekta MIND v Ljubljani opozoril generalni tajnik Karitas Afrike Albert Mashika: »V DR Kongo imamo na primer najmanj 6 milijonov notranje razseljenih oseb in približno 600.000 beguncev iz drugih afriških držav. Na zemljevidu migracij v Afriki je narisanih veliko poti, ki vodijo iz severa proti jugu, saj na primer ljudje iz Zimbabveja, Mozambika, Etiopije, Eritreje in Bengala bežijo v Južno Afriko.«

Migranti, ki potujejo preko Sredozemlja, so le vrh ledene gore, je dodal. Razlogi? »Migrante imamo zaradi pomanjkljivih državnih politik, zaradi nepravilnega upravljanja z viri, pa tudi zato, ker podjetja iz Evrope in Azije izkoriščajo naše naravne vire, brez da bi pustili še kaj za naše prebivalce, zato odhajajo, da bi si poiskali varen dom, službo itd.« Kot je pojasnil, se je leta 2017 več kot polovica afriških migrantov preselila znotraj Afrike, četrtina jih je odšla v Evropo in ostali v Azijo ali Ameriko.

UNHCR pa še poroča, da sta lani množični beg iz države poleg Konga in drugih beležila tudi Venezuela in Južni Sudan. Breme za oskrbo ob tem pretežno nosijo najrevnejše države, saj se je vanje doslej zatekla tretjina celotne globalne populacije beguncev. Državi, ki sta jih lani gostili največ, sta sirska soseda Turčija in afganistanska soseda Pakistan, sledijo Uganda, Sudan in Nemčija. V ZDA pa bežijo prebivalci Srednje Amerike ter Venezuele. Med države z velikim številom novih prošenj za azil spadajo še države Južne Amerike, Jugovzhodne Evrope ter Nemčija, Francija in Kanada.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...