Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Tina Rozman (foto: Matjaž Merljak)
Tina Rozman

Štipendistka ASEF: Počutim se kot doma

27.06.2019, 10:13 Matjaž Merljak

Tina Rozman iz Clevelanda v ZDA študira za medicinsko sestro, preko ASEF štipendije je bila na praksi v enem od ljubljanskih domov upokojencev. Čeprav je bila prvič v Sloveniji, se je tu počutila kot doma.

Je najmlajša v družini. Ima še pet bratov in eno sestro, pet je že poročenih in živijo druge, domov pa pridejo za večje praznike kot je velika noč. Takrat se na mizi znajde tudi potica, ki jo Tina že zna speči. Doma tudi govorijo slovensko. Sodeluje v slovenski župniji Marije Vnebovzete. Že več kot desete let pleše pri folkloni skupini Kres, ki bo letos poleti obeležila 65-letnico delovanja (praznovanje bo 10. avgusta v Slovenskem narodnem domu). V njej so večinoma mladi plesalci, ki jih vodita Marija Sedmak in Anna Gasser, za obletnice se na praznovanju na odru pridružijo tudi starejši plesalci.

V Ljubljano je prišla v začetku maja. Bivala je v dijaškem domu v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu. V mestu se sploh ni bilo težko znajti, čeprav je bila v Sloveniji prvič. S sorodniki je ob koncih tedna obiskala Šmarno goro, Brezje, reko Sočo ... Tu je veliko lepše kot v Cleveladnu, je hitro dodala v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini in še, da bi rada ostala v Sloveniji, če bi bilo možno. Morda pa, nekoč ...

Tina je še vedno študentka, v ZDA jo čakata še dve leti študija, nato bo v ameriški vojski delala štiri leta kot medicinska sestra. Tudi njen brat je medicinski brat, prav tako žena drugega brata ... pomagala je še svojim starim staršem, zdaj so že pokojni, a v Ljubljani je dobila dvajset 'novih starih staršev'. Zelo uživa, ko se z njimi pogovarja in jim pomaga pri drobnih stvareh, kot so tuširanje, britje ... Stanovalci centra starejših Trnovo so zelo hvaležni Tininim starim staršem in staršem, da so jo naučili slovensko.

Tina Rozman v studiu Radia Ognjišče
Tina Rozman v studiu Radia Ognjišče © Matjaž Merljak

Tina Rozman je prejela štipendijo Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Asef), ki spodbuja povezovanje slovenskih profesorjev na delu v ZDA. Fundacija ASEF štipendira slovenske študente in američane slovenskih korenin za 10-tedenske poletne raziskovalne obiske na vrhunskih univerzah in raziskovalnih institucijah izven Slovenije. Štipendije krijejo stroške potovanja, nastanitve in še kaj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...