Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Celjski župan Bojan Šrot (foto: ARO)
Celjski župan Bojan Šrot
30.06.2019, 14:00 Petra Stopar

Šrot o črpanju EU sredstev: Voda teče v grlo

»Izteka se evropska finančna perspektiva, v kateri se prva tri do štiri leta ni dogajalo nič. V Sloveniji smo na novo izumljali smodnik, če lahko tako rečem, sedaj pa nam vsem, predvsem državi in različnim ministrstvom, teče voda v grlo,« je o pestrosti na investicijskem področju v Mestni občini Celje povedal župan Bojan Šrot.

Kot je celjski župan pojasnil v pogovoru za naš radio, je to leto na področju uresničevanja projektov in izvajanja naložb mnogo boljše od prejšnjih, »ko so bile občine kar malo na psu«. Kot je dodal, je Slovenija pri repu, ko gre za odstotke koriščenja evropskih nepovratnih sredstev, »in nenazadnje so to projekti, ki zahtevajo precej časa za pripravo dokumentacije, včasih bistveno dlje kot za izvedbo«. Vprašljiva pa je tudi finančna sposobnost občin. Da bo lahko pri evropskih projektih zagotavljala lasten delež, se je celjska občina letos zadolžila za 12 milijonov evrov, je dodal.

Kar zadeva konkretne projekte, je omenil naslednje: »Obnavljamo tri nadstropja nekdanje veleblagovnice T, kot jo poznajo Celjani. Tam gradimo projekt Generator, ki ima dve vsebini. Ena je zabavno-znanstveno-tehnološki park v dveh nadstropjih na približno 2500 kvadratnih metrih, v tretjem nadstropju pa bodo prostori za podjetniški inkubator in coworking center. Investicija je vredna približno 5,5 milijonov evrov. Zelo intenzivno se pripravljamo na gradnjo 140 novih najemnih stanovanj. Ravno prejšnji teden smo dobili gradbeno dovoljenje. To sta dve investiciji, ki sta v veliki meri sofinancirani z nepovratnimi evropskimi sredstvi.« V Celju po županovih napovedih načrtujejo še izgradnjo severne vezne ceste ali ceste dr. Janeza Cvirna, pripravljajo se na dograditev prizidka k OŠ Hudinja, zelo veliko se dogaja tudi na področju komunale.

Celje je bilo pred nekaj dnevi že tradicionalno med prizorišči znamenite kolesarske dirke po Sloveniji, kar so v knežjem mestu po županovi oceni dobro izkoristili: »Mislim, da je dirka zlasti s prenosom na Eurosportu veliko pridobila. Vsako leto se veselimo tega dogodka, ki je nekje v drugi polovici junija. Smo se že letos dogovorili, da bomo tudi drugo leto sodelovali. Čeprav nas to tudi stane, menimo, da so predvsem promocijski učinki bistveni večji kot sam finančni vložek.«

Občina Celje je pred časom še sporočila, da bo tudi letos sofinancirala obnovo stavb in sakralne dediščine, za slednjo bo zagotovila 50.000 evrov. Na ta način je na primer že pomagala pri obnovi cerkve sv. Cecilije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mateja Subotičanec (photo: Izidor Šček) Mateja Subotičanec (photo: Izidor Šček)

Je molk zlato?

Prelat Anton Slabe je v pridigi na grobišču pod Krenom povedal, da Rog ni kraj za izlet. "Je pot na grob, zato tiho in spoštljivo stopamo v njegovo tišino. Vsakič je boleče. ...