Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Karitas na teku v Ljubljani zbrala 1300 kg pomoči za družine v stiski

Sociala | 05.06.2019, 15:04 Petra Stopar

„Gradimo skupni DOM … ljudje ljudem” je bilo geslo torkovega 26. dobrodelnega Decathlon študentskega teka na grad. Kar 1244 tekačev in tekačic je teklo po ljubljanskih ulicah od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu. Tudi letos se je teku priključila Slovenska karitas. Za družine v stiski je namesto prijavnin na tek zbrala 1300 kilogramov izdelkov za slovenske družine v stiski.

Predstavnik Decathlon Slovenija je generalnemu tajniku Slovenske karitas izročil tudi bon v vrednosti 1000 evrov, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani pa je dodatno prispevala še 1000 evrov za izdelke za osebno higieno. Vse zbrane artikle in donacije bo Karitas uporabila za pomoč socialno ogroženim družinam v Sloveniji. »Hvala vsem, ki ste tekli. Hvala, za vse, kar ste prinesli, za vso hrano in druge izdelke, vse bo šlo v prave roke. Iskrena hvala tudi Decathlonu in organizatorjem študentskega teka, da nas povabijo k sodelovanju,« je ob koncu teka povedal generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.

Tokrat je študentski tek na grad potekal tudi v okviru mednarodnega projekta MIND, ki ozavešča o povezavi med migracijami in univerzalnim trajnostnim razvojem. Tako se je teka udeležil tudi Uroš Vajgl, vodja sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč z Ministrstva za zunanje zadeve, ki sofinancira projekt MIND. »S tem tekom smo izrazili solidarnost do tistih, ki so bili primorani zapustiti svoj dom v svetu iz kakršnihkoli razlogov. V izrazu te solidarnosti je pomembno, da je tudi Ministrstvo za zunanje zadeve pristopilo k temu teku in dodalo pečat, da solidarnost ne pozna meja in da je solidarnost potrebna povsod. Hvala lepa vsem,« je dejal.

Del projekta MIND je tudi akcija #whatishome. »Razlogi za selitve so različni, kot so vojne, podnebne spremembe, skrajna revščina ali pa ljubezen, želja po dostojnem delu idr., prav vsem ljudem pa je skupna želja, da najdejo kraj, kjer bodo sprejeti in ki mu bodo lahko rekli DOM,« je še zapisal generalni tajnik Slovenske karitas.

Zbiranje izdelkov namesto prijavnine
Zbiranje izdelkov namesto prijavnine © Tatjana Splichal

Stojnica Mlade Karitas na študentskem teku v Ljubljani
Stojnica Mlade Karitas na študentskem teku v Ljubljani © Tatjana Splichal

Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...