Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Alen Salihović

Mag. Valentana presenetila izjava Šarca o ločenosti Cerkve od države

28.06.2019, 10:19

Premier Marjan Šarec se je včeraj v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. V izjavi za medije je Šarec posebej naglasil ločenost Cerkve in države ter, da je poslanstvo Cerkve v pastoralnem delu. Za komentar smo, tako kot pred srečanjem, tudi po njem, prosili cerkvenega pravnika mag. Sebastjana Valentana.

"Premier Šarec je po pogovoru s papežem na 6 oči v izjavi za javnost dejal, da ga veseli papeževo sporočilo: Prvenstveno delo Cerkve je pastorala. Vemo, da brez pastoralnega delovanja Cerkve v Sloveniji Cerkve sploh ne bi bilo. To ni nič novega, je pa dobro, da je predsednik vlade izrazil veselje nad tem. Če prav razumem, to pomeni, da bo premier Šarec sedaj svoje moči usmeril v ureditev tega področja s sklenitvijo bilateralnih delnih sporazumov, ker bi se šele s sklenitvijo tovrstnih sporazumov pastoralna dejavnost, kot so verska oskrba v domovih za ostarele, bolnišnicah, zaporih in drugje, v Cerkev v Sloveniji lahko primerno izvajala. Cerkev na to že leta opozarja. Ob tem ne pozabimo na ureditev vprašanj povezanih s šolstvom, socialnim varstvom duhovnikov in drugih verskih delavcev, denacionalizacijskih postopkov in še bi se našlo.

Moram pa tukaj dodati še nekaj, kar me je kot pravnika malce presenetilo. Premier Šarec je v izjavi za javnost namreč dejal, da je po naši ustavi Cerkev ločena od države. To ni čisto res. Slovenska ustava ne pravi, da je Cerkev ločena od države, ampak je v znamenitem 7. členu rečeno: Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno. Izraz, ki ga je uporabil predsednik Vlade izhaja iz nekih drugih časov. Ustava Socialistične Rep. Slovenije iz leta 1974 pa je res uporabljala dikcijo, ki jo je uporabil tudi premier, da so verske skupnosti ločene od države. A to je tudi pomenilo, da v javnosti Cerkev nima kaj iskati. V demokratični državi Sloveniji temu ni več tako, zato uporabljamo terminologijo, ki jo uporablja tudi ustava: država in verske skupnosti so ločene. Vsak od teh subjektov je avtonomen na svojem področju, država in Cerkev pa zaradi koristi ljudem, ki jim služita, med seboj sodelujeta, se pogovarjata in iščeta ustrezne rešitve. Upam, da je šel obisk premierja pri papežu v to smer."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Komentarji , Cerkev na Slovenskem , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...