Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Andrej, Blaž in Andrej, jedro radijske kolesarske ekipe (foto: Rok Mihevc)
Andrej, Blaž in Andrej, jedro radijske kolesarske ekipe

VIDEO in FOTO: HVALEŽNI za 25 let smo s klicem k dobroti vrteli pedala in zbrali 26.280 EUR

| 06.06.2019, 13:04

Ideja o tem, da bi na simboličen način povezali vso Slovenijo s kolesarsko diagonalo, je vzniknila ob pripravah na radijski jubilej. 25 let radia Ognjišče, ki s svojim oddajanjem pokriva vso državo, smo želeli obeležiti aktivno, hkrati pa dodati še dobrodelno noto, pravi duša akcije, radijski voditelj Blaž Lesnik. In na 25. obletnico oddajanja iz našega koprskega studija, se je ta ideja tudi udejanila. Naši radijski kolearji so kljub še tretjemu gumi defektu že pred predvidenim časom opravili še zadnji vzpon na poti, premagali klanec od Kopra do Markovca, natančneje do župnijske cerkve sv. Marka, kjer je škof dr. Jurij Bizjak ob navzočnosti prisotnih duhovnikov daroval zahvalno sveto mašo. V nadaljevanju tega zapisa pa kronologija z vsemi posnetki dogajanja. Do nedelje zvečer še lahko tudi darujete prek spletnega obrazca!

Srebrna diagonala zbrala 26.280 EUR. Bog povrni vsem!

Več kot 350 km se je nabralo na koncu Srebrne diagonale. Naših pet kolesarjev je izziv odlično opravilo čeprav niso želeli postavljati rekordov ali iskati športnih dosežkov. S podvigom so želeli začiniti radijsko praznovanje in hkrati opozoriti na tiste, ki v življenju vsak dan bijejo precej hujše bitke kot je premagovanje vzponov in boleča zadnjica. Dosegli so, da smo se povezali v solidarnosti in dobroti in skupaj zbrali 26.280 EUR za avto, prirejen za prevoz invalidov, namenjen Sašu in njegovi družini. Iskrena hvala in Bog povrni, kličemo radijci, Slovenska Karitas in Sašova družina.

18.37 Markovec nad Koprom

Idejni oče današnjega dogodka, radijski voditelj Blaž Lesnik je, ko je v družbi obeh Andrejev, Novljana in Jermana, naših tonskih mojstrov stopil s kolesa na dvorišču pred cerkvijo sv. Marka, v radijski eter vsem našim poslušalkam in poslušalcem dejal:"Hvala lepa vsem, ki ste bili danes na Srebrni diagonali Slovenije ves čas z nami, vsem, ki smo vas srečevali na poti, predvsem pa tistim, ki ste darovali za namen današnje akcije! Ker vsota, ki je zbrana, poplača vsak klanec, vsak napor, vse defekte!"

Blaž, sicer vidno utrujen, je izrazil veselje, da mu je bilo dano kolesariti s prijatelji počez po prelepi Sloveniji, posebej pa je bil vesel in hvaležen odločitve dveh naših zvestih poslušalcev, očeta Janeza in sina Bernarda Rožmana, sicer kaplana v Železnikih, ki sta se naši trojici danes pridružila z namenom podpore, da bi lažje izvedli ta dobrodelni podvig. "Njunemu rezanju zraka predvsem v prvi tretjini poti se imamo zahvaliti, da smo na poti dobesedno leteli!"

Cilj dosežen - Markovec nad Koprom
Cilj dosežen - Markovec nad Koprom © Rok Mihevc

Že v Postojni so nekateri radijci iz električnih presedlali na običajna navadna kolesa in zelo požrtvovalno spremljali osnovno ekipo proti cilji. Posebej zagrizene so bile Nataša, Urša in Lidija, nič nista zaostajala Marko in Izidor, je iz postanka v Divači poročal Matjaž. Tam je prišlo namreč do postanka ob drugem gumi defektu na letošnji poti, ki ga je doživel Blaž, ampak mojstrske roke Janeza Rožmana so zadevo uredile kot bi trenil. Več pa v posnetku!

15.45 Postojna postala predčasni leteči cilj

Peterici radijskih kolesarjev uspeva hitreje napredovati na poti proti končnemu cilju na Markovcu nad Koprom. Zato so postanek v Postojni izkoristili kot leteči cilj na poti proti morju, saj jih skrbijo še zadnji klanci, ki niso tako nedolžni kot zgleda na prvi pogled. Utrinke, ki jih je zbral Matjaž Merljak, lahko slišite v posnetku oglašanja, če pa ste doma kje blizu poti proti obali, vas vabimo, da jim pridete pomahat in jih spodbuditi pri peremagovanju še zadnjih naporov.

Vsekakor pa zvečer vse vabimo na Markovec nad Koprom, kjer bomo v dobroto ovito Srebrno kolesarsko diagonalo sklenili z zahvalno sveto mašo ob 19. uri  v tamkajšnji župnijski cerkvi sv. Marka, kjer se je v koprskem studiu pred 25 leti začel naš program. Somaševanje bo vodil škof Jurij Bizjak. Res lepo vabljeni! 

14.27 Nov zalogaj za grizenje: Strmca nad Planino

Ta klanec ni zadnji na današnji z dobrimi deli zaznamovani poti naših kolesarjev. Res je, da jim od Brezovice naprej zrak režejo sodelavci, ki so se jim simbolično na poti pridružili na S-bikes kolesih, ki pri napredovanju poti pomagajo z električnim pogonom, a vseeno, je to nov zalogaj naporov za današnje dobro delo. Marko Baloh, slovenski ekstremni kolesar na dolge proge je nekaj nasvetov že delil kolesarjev delil že v današnjem jutru. Pred dobro uro pa je povedal, kakšni so nasveti za prehranjevanje pred in med takimi podvigi.

12.10 Leteče k Španu po okrepitve za vrhniški in planinski klanec

Nastop Ivana in Ines Hudnik - Presenečenje v Špan centru mobilnosti na Brezovici pri Ljubljani
Nastop Ivana in Ines Hudnik - Presenečenje v Špan centru mobilnosti na Brezovici pri Ljubljani © Rok Mihevc

Predvsem zastoji na cestah zaradi dopoldanske nesreče pri Lukovici pa tudi samo prebijanje čez Ljubljano so terjali nekaj minut zamude pri prihodu na nov etapni cilj v Špan centru mobilnosti na Brezovici pri Ljubljani, kjer so naše kolesarje na poti čez Slovenijo sprejeli številni zbrani podporniki in navijači. Matjaž je pogled nanje komentiral: " Videti so navdušeni, sveži, spočiti... ," in takoj povabil pred mikrofon Andreja: "Imeli smo prometni kaos v okolici Lukovice, skozi Ljubljano pa je šlo počasi in previdno." Blaž je dodal: " tale sprejem tu pa nam bo dal krila!" Prisluhnite celotnemu dogajanju v Špan centru mobilnosti, kjer se je obema Andrejema, Blažu, Bernardu in Janezu pri nadaljevanju poti čez vrhniški klanec in naprej čez vijuge nad Planino do Postojne na električnih S-bikes kolesih pridružilo še pet radijcev.

Okrepljena ekipa pred odhodom na pot iz Špan centra mobilnosti
Okrepljena ekipa pred odhodom na pot iz Špan centra mobilnosti © Rok Mihevc

10.43 Vse to izvira iz notranje želje narediti nekaj dobrega!

Zanimivo je slišati, kako na podvig obeh Andrejev in Blaža gledajo njihove žene. Te so jim najbližje in so tudi najbolj neposredno vpletene. Vabljeni, da jim v celoti prisluhnete, v nadaljevanju le nekaj njihovih misli.

Tina Lesnik: "Kot žena in zdravnica sem se te njegove ideje, ko je bila še v povojih ustrašila. To za nekoga, ki se s kolesarstvom ne ukvarja profesionalno ni nekaj običajnega... A kmalu sem spoznala, da vse izvira iz notranje želje narediti nekaj dobrega ob radijski obletnici... Včasih je dobro iti ven iz tega vsakdana in narediti kakšno noro stvar!"

Alenka Jerman:"Ko je je povedal, kaj namerava sem se mu smejala... Sem prof. športne vzgoje in vem, kako se je potrebno pripraviti na tak podvig... In dejansko je bil s treningi zelo vztrajen...Vem, da je to dober zdrav cilj in jim bo ratalo!"

Mateja F. Novljan: "Njegovi podvigi so vedno bolj zahtevni... Izzivi so zanj vedno višji. Priznam da me je vedno zelo strah. Ob vseh teh podvigih več molim, kot sicer ob običajnih dneh... zagotovo je s svojo vztrajnostjo odličen zgled otrokom... Vem da mi je pri tej Srebrni diagonali najbolj pomembno to, da bodo storili nekaj dobrega. Ko sva se pogovarjala mi je rekel: "vem da bo težko, in ko bo najtežje, bom pomislil na tega dečka, na Saša in njegovo družini, in vem da bom zmogel!" Andrej in Andrej ter Blaž srečno!"

Na vrhu Trojan
Na vrhu Trojan © Rok Mihevc

9.46 Šef Franci o tem, kako je bil vržen v morje in kako si Bog pomaga tudi s "klumpom"

msgr. Franci Trstenjak
msgr. Franci Trstenjak © ARO

"Gotovo sem bil vznemirjen, posebnih strahov pa nisem imel. Predvsem sem bil vržen v morje in msgr. Franc Bole mi je rekel: "Plavaj!"... Ob 10.00 pred 25 leti smo prvič pozdravili primorske poslušalce. Z mano je bila tudi Tanja Jakomin, bila je lepa sončna nedelja,"svoje spomine na dogajanje pred četrt stoletja strne msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik radia Ognjišče. Franci poudarja, da je trdno prepričan, da je pri vseh teh korakih šlo za "žegn od zgoraj". Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

8.42 V krasnem jutru premagali trojanski klanec

"V bistvu je šlo brez težav, krasno spremstvo imamo, ki je na dveh električnih kolesih v klancu pred nami rezalo zrak... zdi se, kot da vse skupaj prehitro mineva, dobro nam gre, tak krasen dan je, bo treba malce upočasniti," je Matjažu na vrhu Trojan, s krofom v roki razlagal Blaž. "Super, užitek, fajn je bil značilno redkobeseden naš tehnik Andrej Novljan, ki je na ta podvig med radijci vsekakor najbolje pripravljen. Andrej Jerman pa je o svojih občutjih trojanskega klanca dodal:"Super, glih razlagam da sem prav užival...! Vsem petim kolesarjem pa tudi njihovemu spremstvu je zdaj prav prišel planiran kratek počitek. Kmalu pa sledi spust proti Domžalam in naprej k Španu na Brezovici pri Ljubljani. Prisluhnite posnetku dogajanja na Trojanah.

V baziliki Matere Božje v Petrovčah so kolesarje pozdravile tudi sestre dominikanke
V baziliki Matere Božje v Petrovčah so kolesarje pozdravile tudi sestre dominikanke © Rok Mihevc

6.40 "Mala malca" v Petrovčah za jutranji predrti gumi

Oba Andreja in Blaž ter Janez in Bernard odlično napredujejo na trasi Srebrne diagonale. V Petrovčah so se ustavili na kratkem počitku in mali malci in Jure, ki jih spremlja na motorju pravi, da se mu zdi, da je vse skupaj "mala malca". Blaž pa je povedal: "Odlično se počutimo, malce nas je gumi defekt spravil s tira, nam znižal povprečno hitrost, hecam se, ne gre za rekorde, noge sicer že čutimo po 150 kilometrih, ampak vzdušje je fantastično...

Krpanje dveh zračnic tik pred Ponikvo
Krpanje dveh zračnic tik pred Ponikvo © Rok Mihevc

Tik pred klancem na Ponikvo, pred prehodom za železniško progo se je našim fantom na dveh kolesih zgodil gumi defekt. A za izkušene roke Janeza Rožmana je bila tudi to mala malca. Prisluhnite posnetku in izvedeli boste vse!

5:00 Loče: Spremljajte naše kolesarje, tudi na poti v živo!

Pot dolgo približno 350 kilometrov so opolnoči začeli v Hodošu, nato nadaljevali mimo Murske sobote, Veržeja in Dornave do Ptuje. Fantje, ki sta se jim na kolesu pridružila še odlična kolesarja Janez in Bernard Rožman, spremljala pa jih tudi podporna skupina, so do 5.00, ko smo radijci molili rožni venec za srečno pot, prikolesariti že v okolico Loč in nadaljujejo do Slomškove Ponikve.

Prvi kilometri sredi noči
Prvi kilometri sredi noči © Rok Mihevc

Čez dan se bodo nato ustavili ob 9. 30 na Trojanah, opoldne pri Španu na Brezovici in ob 16. uri v Postojni. To so tudi trije glavni postanki, sicer se na poti ne bodo ustavljali, saj jih bo čas kar precej priganjal. Veseli bodo tudi vaše spodbude, ko jim boste ob srečanjih pomahali, na prej omenjenih treh daljših postankih pa smo za vas pripravili presenečenje.

Na globoko!

Že iz prejšnjih akcij smo se naučili, da je najlepše praznovati skupaj s tistimi, ki so v različnih stiskah, odrinjeni na rob in se nanje nihče ne spomni. Zato smo s pomočjo slovenske Karitas, ki ima najboljše izkušnje iz prve roke oziroma iz terena našli petčlansko družino, v kateri se je najstarejši otrok, Sašo, pri dveh mesecih okužil z bakterijskim meningitisom, sledilo pa je deset let življenja med domom in bolnišnico.

Danes je Sašo star štirinajst let, ne vidi, ne govori, ne hodi in je popolnoma odvisen od tuje pomoči. Oče Dani ga vsak dan pripelje v dnevni center Dolfke Boštjančič, kjer se z njim ukvarjajo na vseh področjih, popoldne pa spet domov. Družina, v kateri sta še dva mlajša otroka, že nekaj časa išče rabljen avto, ki bi bil primeren za prevoz invalidov, hkrati pa bi se z njim brez večjih težav lahko vozila cela družina.

Sašo
Sašo © Družinski arhiv

355 kilometrov Srebrne diagonale, ki jih poganja dobrota

Pot od Hodoša do Kopra, kjer se je prav 5. junija leta 1994, prvič zaslišal program radia Ognjišče, je dolga. Od panonske nižine preko goric in zasavskega hribovja do ljubljanske kotline, potem pa zadnja tretjina, ki bo pravzaprav najbolj razgibana: vrhniški in postonjski klanec ter naprej gor in dol čez Črni Kal do morja.

Trasa Srebrne diagonale
Trasa Srebrne diagonale © Blaž Lesnik

Sašo je borec!

Sašo se je rodil zdrav, pri dveh mesecih pa je zbolel za bakterijskim meningitisom, ki je pustil hude posledice tako na kognitivnem kot motoričnem razvoju. V štirinajstem letu ne vidi, ne hodi, ne govori in je popolnoma odvisen od pomoči najbližjih.

Od ponedeljka do petka je čez dan v dnevnem centru Dolfke Boštjančič, terapevti se z njim ukvarjajo na vseh področjih. V družini sta še dva mlajša otroka, Saševa sestra (11 let) in brat (9 let), ki sta super terapevta in sta zelo navezana nanj. Sta zelo sproščena, drugim brez težav delita informacije o njem, saj se ga ne sramujeta. Sta njegova najboljša prijatelja.

Sašo se na svoj način odziva na okolico. Če je lačen potolče po mizi, ko je zadovoljen, če ga žgečkaš, se smeji. "Ko je polulan ali pokakan, se oglaša na tak način, da veš, da je plenica polna", pravi oče Dani in dodaja: "Z njim sva bila prvih deset let več v bolnici kot doma. Parkrat se je zgodilo, da so ga že odpisali, ampak Sašo je borec in se ni nikoli predal."

Želijo si rabljen avtomobil, primeren za prevoz invalidov

Oče vsako jutro otroka pripelje v dnevni center, popoldne ga odpelje domov, kar je vsak dan precejšen izziv: dvigovanje iz vozička in nazaj, nekajkrat je treba to ponoviti še doma. "Hrbtenica kar trpi in če ne delaš vsega prav, lahko hitro odpove in še sam postaneš invalid", razlaga oče Dani. Že nekaj časa iščejo rabljen prilagojen avto, v katerega bi lahko zapeljali invalidski voziček po klančini, hkrati pa bi se brez večjih težav lahko v njem tudi skupaj kot družina kam odpravili. "Smo kar velika družina, pet nas je. Če se kam odpravimo z vso prtljago, je potrebno vse zlagati premišljeno, kot lego kocke." Zato družina potrebuje večji in prilagojen avto.

V navezi s Slovensko Karitas že zbiramo darove v ta namen. Vabimo vas, da se nam pri tem dobrem delu pridružite. Svoj dar lahko oddate prek spletnega obrazca.

Vsi, ki pa želite dar nakazati kar prek spletne banke, pa so vam lahko v pomoč naslednji podatki:

  • Slovenska Karitas
  • Kristanova ulica 1
  • TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761
  • Sklic: SI00 901
  • Namen: SREBRNA DIAGONALA
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...