Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

Ivan Cankar: »Zaprt sem bil zaradi prismojenega babišča«

29.05.2019, 09:00 Nataša Ličen

Stare grajske stene povezujemo tudi z neprijetnimi plastmi naše zgodovine. Znotraj pozno srednjeveških sten Ljubljanskega gradu oziroma obzidja najdemo tudi prostore za ujetnike. Grad je bil skozi vso svojo zgodovino povezan z ječami.

Na to plat smo opozorili tudi s kratkimi oglašanji v sobotni akciji iz Ljubljanskega gradu in Šanc.

Za revnejše ječa brez strehe

Zanimivi sta dve. Ječa na prostem, namenjena ujetnikom nižjega stanu, kot so bili uporni kmetje, protestanti, zajeti Turki, le-ta ni imela strehe in zaporniki so svojo kazen preživljali v vseh vremenskih razmerah, se v njej prehranjevali in opravljali vse ostale potrebe.

Druga pa je tako imenovana plemiška ječa. »Z razliko od ječe na prostem je imela ta streho, še danes v tem prostoru lahko opazimo izpraskanine grbov različnih plemiških rodbin. Po eni zgodbi naj bi jih ustvarili prav plemiški zaporniki, med njimi najdemo tudi grb družine Luegger, torej družine Predjamskih oziroma Jamskim, in po eni zgodbi naj bi bil na tem gradu zaprt tudi Erazem predjamski.« O zgodovini kaznilnic in zaporov je pripovedoval zgodovinar Marko Brunskole, vodja programa na Ljubljanskem gradu.

Kaznilnica na gradu
Kaznilnica na gradu © ljubljanskigrad.si
 

Razsvetljenstvo je kaznovanje spremenilo

Vsekakor pa se s tem zgodba o kaznovanju oziroma ujetništvu na Ljubljanskem gradu ne konča. »Že davno ko je grad izgubil pomen trdnjave, zaradi česar je bil tudi zgrajen, se je v začetku 19 stoletja 1815 na gradu odprla kaznilnica. Ves grad je bi preurejen za te potrebe, spalnice, delavnice in v prostore za upravo. Kaznilnica je nastala na podlagi nove zakonodaje, ki se je takrat na področju kaznovanja hitro spreminjala na podlagi razsvetljenskih idej.« Telesno kaznovanje se je spremenilo v prostostne kazni in v prevzgojo kaznjencev oziroma delikventov z odvzemom prostosti in prisilnim delom, da bi se lahko po preteku kazni lahko vrnili v družbo kot prevzgojeni in »normalno« delujoči člani družbe.

Kaznilnica je bila na gradu z vmesno prekinitvijo vse do leta 1895, ko je velikonočni potres tako poškodoval Ljubljanski grad, da ni bil več primeren za kaznilnico.

Politični zaporniki, med njimi tudi pisatelj Cankar

Tudi Ivan Cankar je kot politični zapornik preživel nekaj časa v zaporih na gradu
Tudi Ivan Cankar je kot politični zapornik preživel nekaj časa v zaporih na gradu © Muzejsko društvo Vrhnika

Se pa zapori na Ljubljanski grad znova vrnejo tik pred prvo svetovno vojno, ko so na njem zapirali politične zaporniki. "Med temi je bil tudi Ivan Cankar, pisatelj, ki je dejal, da je bil zaprt na gradu, ker naj bi ga neko prismojeno »babišče« na Vrhniki ovadilo, da je prijazno govoril o Srbih." Kmalu po začetku vojne pa so na grad pripeljali prve vojne ujetnike antantnih sil, z letom 1915, ko se odpre Soška fronta, pa postane Ljubljanski grad karantenska postaja za ujetnike Soške fronte. Po nekih podatkih naj bi šlo skozi Ljubljanski grad okoli 100. 000 italijanskih vojnih ujetnikov.

Major Kern je na gradu spodbujal umetniško izražanje med ujetniki
Major Kern je na gradu spodbujal umetniško izražanje med ujetniki © ljubljanskigrad.si
 

Umetnost med zaporniki

Poveljnik karantenske postaje bil major Karl vitez pl. Kern, ki je imel umetniško žilico. Poseben je bil po tem, da je ujetnike, ki so izkazovali kakršenkoli umetniški talent, dlje zadržal na gradu in ustanovil gledališko skupino, orkester in delovale so tudi rezbarske delavnice. "S koncem prve svetovne vojne so se na gradu za nekaj mescev nastanili tudi vojni ujetniki iz bojev za severno mejo, leta 1919 pa grad ni več v vlogi zaporov. Na Ljubljanskem gradu se odslikava zgodovina celotnega naroda, potegnemo lahko veliko vzporednic, od Turških vpadov, kmečkih uporov in tako naprej."


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...